Sosyal medya uygulamaları arasına katılan Clubhouse uygulaması günlerdir merak konusu olmaya devam ediyor. Tüm sosyal medya kullanıcıları tarafından araştırılmaya başlayan Clubhouse nedir, Clubhouse davetiye almak ve yollamak nasıl yapılır? İşte Clubhouse uygulaması hakkında merak edilenler ve bilinmesi gerekenler…

Clubhouse Paul Davison ve Ronan Seth tarafından geçen yıl kuruldu.

Yazılı yerine sesli iletişimi yeniden gündeme getiren Clubhouse’ta kullanıcılar sohbet odalarına girerek karşılıklı olarak birbirlerine ses kaydı gönderiyor. Sohbet odalarının hepsinin bir konusu var. Sohbet odalarının kurucuları aynı zamanda moderatör oluyor. Bir moderatör sohbet odasındaki kullanıcılara konuşma izni veriyor. Konuşmak isteyen kişi izin talebi gönderiyor. Uygulama takma isimler ile takılmanıza izin vermiyor.

NASIL ÜYE OLUNUR?
Sadece iOS kullanıcılarına sunulan uygulamayı öncelikle cihazınıza indirilmeli.

Kullanıcı adı seçilip SMS yoluyla hesap doğrulaması yapıldıktan sonra Clubhouse, hesabınızı bekleme listesine alıyor.

Halihazırda uygulamayı üye olan bir kullanıcının davetiye göndermesi durumunda bekleme listesine girmeden üyelik işleminiz tamamlanıyor.

Üyelik işlemi tamamlandıktan sonra ilginizi çeken farklı konu başlıklarındaki sohbet odalarına dinleyici ya da sesli etkileşim yoluyla konuşmacı olarak dahil olabilirsiniz.

YAŞ SINIRI 18
Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat başta olmak üzere çoğu sosyal paylaşım platformunda 13 olan yaş kısıtlaması, Clubhouse’ta 18 olarak belirtiliyor. Clubhouse’un Gizlilik Politikası’nda bu sınır “Hizmetimiz, 18 yaşın altındaki bireylere yönelik değildir.” ifadeleriyle belirtiliyor.

ODADAKİ KONUŞMALAR ‘GEÇİCİ’ OLARAK KAYDEDİLİYOR
Zoom ve Teams gibi platformlardaki oturumlarda kayıt yapılabilirken, Clubhouse’ta kullanıcılar sohbet/paylaşım/ses kayıtlarını tutamıyor. Sohbetler sadece yapıldığı sırada, odada olanlar tarafından dinlenebiliyor. Ancak Clubhouse açısından bu durumun bir istisnası var. O da yine gizlilik politikasında şu ifadelerle yer alıyor:

“Yalnızca olay incelemelerini desteklemek amacıyla, oda canlıyken bir odadaki sesi geçici olarak kaydederiz. Bir kullanıcı oda aktifken bir güvenlik ihlali bildirirse, olayı araştırmak amacıyla sesi saklarız ve ardından araştırma tamamlandığında sileriz. Bir odada herhangi bir olay bildirilmezse, oda bittiğinde geçici ses kaydını sileriz. Sessiz konuşmacılardan ve dinleyici üyelerinden gelen ses, hiçbir zaman yakalanmaz ve tüm geçici ses kayıtları şifrelenir.”

CLUBHOUSE’A KAYDOLMADAN ÖNCE BİLMENİZ GEREKENLER ŞÖYLE:

* Davetiye linki cep telefonunuza SMS olarak geliyor.

* Bir telefon numarası ile sadece bir hesap açabiliyorsunuz.

* Hesap adını sadece bir kez değiştirme hakkınız var.

* Kaydolurken rehberinizdeki kişilere otomatik davet SMS’i gönderme seçeneği için onay istiyor.

* Kaydolduğunuzda iki davetiye hakkı veriyor. Davet göndereceğiniz kişinin telefon numarası rehberde olmalı.

* Profilinizde sizi kimin davet ettiği “nominated by …….” ibaresiyle yazıyor. Bu sebeple tacizci, trol vs tipleri davet etmemeniz sizin hesabınız için de önemli. Bir bakıma referansı sizsiniz.

* Engelleme seçeneği ile aynı odada bulunmak istemediğiniz kişileri dışlayabilirsiniz. Bulunduğunuz sohbet odalarına giriş yapamaz. Size de onun bulunduğu sohbet odaları gösterilmez.

* “Available to chat” bölümünde hangi odada olduğunuz görünüyor. Nitelikli insanları davet veya kabul ettiğinizde etkileşimlere göre yeni davetiye hakları veriliyor.

* Bir sohbet planlayabilir ve takvime ekleyip linki veya takvimi paylaşabilirsiniz. Twitter ile de entegre edip tweet atarak paylaşabilirsiniz. Sadece takipçileriniz için gizli odalar açabilirsiniz.