Toplumsal Haber Merkezi

Kısa bir süre önce Shanghai’de düzenlenen 2021 Dünya Yapay Zeka Konferansı sırasında bir açıklama yapan Çin Sanayi ve Bilişim Bakanı Xiao Yaqing, Çin’de onaylanan yapay zeka patenti sayısının dünya genelinde birinci sırada bulunduğunu söyledi. Çin’in yapay zeka endüstrisinde çarpıcı ilerlemeler kaydettiğine işaret eden Xiao, Çin’deki görüntü ve ses tanıma gibi teknolojilerin yaratıcılık ve kullanım kolaylığı bakımından dünyanın ilerisinde olduğunu belirtti.

Araştırma kuruluşu IDC tarafından açıklanan verilere göre küresel yapay zeka piyasasının değeri, 2020’de bir önceki yıla göre yüzde 12,3 artarak 156 milyar 500 milyon dolara ulaştı. Ayrıca, 2024 yılı itibarıyla, küresel çapta yapay zekayla ilgili harcamaların iki kat artarak 110 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.

GEÇEN YILA GÖRE YÜZDE 15 ARTTI
Çin Enformasyon ve İletişim Teknolojisi Akademisi’nden yayınlanan verilere göre Çin’in yapay zeka endüstrisinin piyasa değeri, geçen sene bir önceki yıla kıyasla yüzde 15 artarak, 310 milyar yuanı (yaklaşık 48 milyar dolar) buldu. Bu sayı, küresel piyasanın yaklaşık üçte birine tekabül ediyor.

Çinli danışma şirketi İresearch tarafından açıklanan verilere göre yapay zeka endüstrisinin gelişimi sayesinde geçen yıl diğer sektörlerde 600 milyar yuanlık (yaklaşık 92 milyar dolar) artış yaşandı. Veriler ayrıca, yapay zeka ile ilgili endüstrilerin değerinin 2025 itibarıyla 1 trilyon 600 milyar yuana (yaklaşık 246 milyar dolar) ulaşmasının beklendiğini gösteriyor.

ÇİN'DE 200'DEN FAZLA ÜNİVERSİTE YAPAY ZEKA EĞİTİMİ VERİYOR
Tsinghua Üniversitesi Yapay Zeka Enstitüsü ile Tsinghua-Çin Mühendislik Akademisi Bilgi ve Zeka Teknolojileri Araştırma Merkezi'nce ortaklaşa yayınlanan 2011-2020 Yapay Zeka Teknolojisinin Gelişimi Raporu’na göre yapay zeka teknolojisi son 10 yılda küresel çapta hızlı bir şekilde gelişti. Çin de dahil olmak üzere pek çok ülke, yapay zeka hakkında stratejik bakımdan düzenlemeler yaparak, bu alanda kalifiye personel yetiştirilmesi meselesine yoğunlaştı. Çin’de 200’den fazla üniversitede lisans seviyesinde yapay zeka eğitimi veriliyor.