Toplumsal Haber Merkezi

Fikirlerini cesurca ifade ettiği için gericilerin hedef noktası haline getirilen gazeteci, yazar, ateist din bilgini Turan Dursun; 31 yıl önce bugün evinin yakınlarında vurularak aramızdan ayrıldı. Yaşadığımız topraklarda, düşüncelerini korkusuzca ifade eden, karanlık ve gerici fikirlerle yılmadan mücadele eden birçok aydınımız bu yolda canlarını feda etti. Yuran Dursun da onlardan biriydi. Geçen zaman içinde Turan Dursun ve katledilen aydınların katilleri ne yazık ki bulunamadı.

"Rahat yaşamak uğruna gerçeği mezara mı götüreyim halka gerçeği anlatmak uğruna ölümü mü göze alayım?" diyen Dursun, 4 Eylül 1990 günü uğradığı suikast öncesinde pek çok kez ölüm tehdidi almıştı, evine kurşunlar gönderilmişti. 

Turan Dursun, Muammer Aksoy cinayetine ilişkin “Bence bu olay başka seçilmiş hedeflerin ilkidir. Seçilmiş hedef olduktan sonra bir İslamcı için yapılmayacak şey olmaktan çıkar. Tevbe suresine bakacak olursanız, annenizi, babanızı, kardeşinizi bir tarafa, Allahı’ı ve peygamberi bir tarafa koyar. Ailenizden biri seçildikten sonra sizin göreviniz gidip öldürmektir. Hatta benim babama söylediler, o da laf olsun diye ‘Şeriat bunu emreder’ dedi. Bu cinayetin arkası gelecektir…” derken kendi cinayetini de haber veriyordu.

4 Eylül 1990'da Turan Dursun vurulduktan 40-45 dakika sonra polis gelip evini darmadağın etti. Birçok eseri ve çalışması kaybedildi. Kuran Ansiklopedisi'nin 2000 sayfası, Kulleteyn isimli romanının ikinci ve sonraki ciltleri bu esnada kaybedildi. 

Laiklikle birlikte Cumhuriyet'in tüm kazanımlarının yok edildiği günümüz Türkiyesinin temelleri, 30 yıl önce Turan Dursun gibi aydınlar katledilerek atılmıştı. Ölümünün 31'inci yılında Turan Dursun'u saygıyla anıyoruz.