Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından kent içi ulaşımı kolaylaştırmak, vatandaşları spor yapmaya teşvik etmek ve keyifli zaman geçirmelerini sağlamak amacıyla hayata geçirilen KentBis projesi ile bisiklet kullanımı aygınlaştı. 6 istasyonda 75 bisikletle hizmet veren KentBis projesi, filosuna 85 yeni bisiklet daha kattı. 

Vahap Seçer yeni bisikletleri denedi
Herkesin tercihi KentBis

Mersinliler’in Adnan Menderes Sahili’nde gezintiye çıktığında veya yakın mesafede ulaşım sağlama noktasında ilk tercihi olan KentBis, genç-yaşlı herkes tarafından yoğun ilgi görüyor. Mevcutta bulunan 6 istasyonda kullanılan 75 bisiklete ek yeni 85 bisiklet daha alındı. KentBis projesi yeni alınanlarla birlikte toplam 160 bisikletle geniş bir filoya ulaşmış oldu.

Bisiklet kullanımı KentBis’le yaygınlaştı

Proje çerçevesinde 25 bini kayıtlı, 20 bini kredi kartı ile kullanan üye olmak üzere toplam 45 bin kişi KentBis sayesinde Mersin sahillerinin tadını bisikletle çıkarırken, bir yandan da spor yapıyor.

6 istasyonda yer alan bisikletleri kullanmak isteyen vatandaşların KentBis Akıllı Bisiklet Merkezi’nden KentBis kartını temin etmeleri yeterli. Vatandaşlar, Polis Evi Karşısı’nda yer alan KentBis Akıllı Bisiklet Merkezi’ne nüfus cüzdanı, ehliyet veya pasaportlarını getirip, sözleşme imzalayarak kartlarını alabilecek.

“KentBis ile bisiklet kullanımının artmasına büyük katkı sağladık”

KentBis sorumlusu Murat Tunç, Mersin’de bisiklet kullanımını yaygınlaştırma konusunda projenin önemli bir etken olduğunu ifade ederek, saati 1 TL gibi uygun kiralama ücreti ile çok geniş bir kitleye hizmet verdiklerini söyledi. Tunç, “Büyükşehir Belediyesi olarak hayata geçirdiğimiz bu projemiz ile bisiklet kullanımının artmasına büyük katkı sağladık. Yoğun olarak 18-25 yaş aralığında gençlerimiz kullanıyor ama 75-80 yaşında kullanıcılarımız da var. Mersin halkı bu projeyi sahiplendi”  dedi.

Dr. Kandemir’den vatandaşlara bisiklet sürme çağrısı

Engelliler ve Sağlık Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’nda görevli Doktor Serhat Kandemir, sağlıklı ve uzun bir ömür için hareketli olmanın önemine değinirken, bisikletin bunu sağlayan en önemli spor dallarından biri olduğunu ifade etti. Kandemir, Koronavirüs süreci ile uzun süre evde olan ve hareketsiz kalan vatandaşlara, bisiklet kullanarak kaslarını güçlendirebilecekleri önerisinde bulundu. Kandemir, şöyle devam etti:

“Gerek fiziksel, gerekse zihinsel egzersize imkan tanıdığı için bisiklet kullanmak spor olarak diğerlerinden daha çok öne çıkıyor. Bisiklete bindiğinizde bacak, sırt, bel, karın, kol ve hatta boyun kaslarınızı bile çalıştırabilirsiniz. Dolayısıyla eklemlerinizin dinamikliği artar. Bisiklet sürmek aynı zamanda stresle başa çıkma yeteneğimizi de arttırırken, kalp ve damar hastalıklarından korunmada son derece önemli. Çünkü son yıllarda artan kanser ve Alzheimer hastalıkları hareketsiz hayatın, yani araba-asansör ikilisinin bize kötü bir hediyesi. Uyku bozukluğunuz varsa bir bisiklet sürme egzersizinden sonra rahat bir şekilde derin uykuya da dalabilirsiniz. Terlediğimiz için vücudumuzdaki toksik maddeleri de atmış olacağız. Bisiklet sürerken dengemizi sağlamak zorunda olduğumuz için postür yani duruşunuz da doğru hale gelecek. Adnan Menderes Bulvarı boyunca deniz ve iyot kokusu eşliğinde sembolik bir rakam karşılığı tüm Mersinli hemşehrilerimizi bisiklet sporunu yapmaya davet ediyorum.”

“Sahil kenarında bisiklet sürmek kadar keyifli bir şey yok”

KentBis’ten yararlanan vatandaşlardan Yasemin Özel, projeden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Sahil kenarında bisiklet sürmek kadar keyifli bir şey yok. Her şey çok güzel, herkese tavsiye ederiz. Bize bu imkanları sağladığı için Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı’na teşekkür ediyoruz” dedi.

Güzel havada sahilin tadını Büyükşehir’in bisikletleriyle çıkaran Selim Arıman ise “Normalde sahilde koşu yapıyorduk. Bugün de bisiklet sürelim dedik. Hava güzel. Bisikletler de beklediğimizden daha iyi çıktı” diye konuştu.