Süper Lig'in başlamasına bir gün kala önemli bir gelişme yaşandı. Tecrübeli hakemlerden Cüneyt Çakır hakemliği bıraktı. Çakır, yeni sezonda düdük çalmayacak.

Hakem camiasına yakınlığıyla bilinen gazeteci Ömer Faruk Ünal sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Cüneyt Çakır'ın hakemliği bıraktığını duyurdu.

beINSports’a konuşan Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi de “Cüneyt Çakır hakemliği bırakmak istediğini TFF'ye bildirdi” ifadelerini kullandı. 

BABASIYLA GÜNDEME GELMİŞTİ
Cüneyt Çakır hakemlik camiasında başarıları kadar eski hakem babası Serdar Çakır ile de gündeme gelmişti. Hakemler arasında akraba kontenjanını kullanan isimler arasında adı gösterilen Cüneyt Çakır’ın, babası Serdar Çakır nedeniyle birçok kez ismi öne çıkmıştı. 

Öyle ki geçen yıl toplamda Süper Lig hakemleri dışında alt klasmanlar dahil 140 kişilik bir hakem listesi olduğu biliniyordu. 

Edinilen bilgilere göre gelecek dönemde üst klasmana çıkmaya aday, klasman hakemleri içinde tam 22 tane İstanbul bölgesinden hakem vardı. 

22 hakem içinden 8 tanesinin üst klasmana yükselme ihtimali bulunuyordu. Bu 8 hakemin 7’sinin babasının eskinden hakemlik yapmış olması dikkat çekmişti. 

Serdar Çakır’ın Merkez Hakem Kurulu üzerinde büyük etkinliği olduğu biliniyordu.

GEÇEN SEZON SADECE O GERİ DÖNDÜ
Türkiye Futbol Federasyonu Ferhat Gündoğdu’nun başkanlığını yaptığı Merkez Hakem Kurulu, geçen sezon Süper Lig ve 1. Lig hakem ve gözlemci klasmanlarını yeniden belirlemesiyle ortalığı karıştırmıştı. Yeni karara göre Cüneyt Çakır, Fırat Aydınus, Ali Palabıyık, Abdulkadir Bitigen ve Hüseyin Göçek gibi isimler, Süper Lig'de sezonun geri kalan haftalarında müsabaka yönetemeyecekti.

Fakat Merkez Hakem Kurulu'nun 8 Mart'ta liste dışı bıraktığı Cüneyt Çakır, Antalyaspor-Kayserispor maçıyla birlikte Süper Lig'e geri döndü. 

Antalya'da taraftarlar Cüneyt Çakır'a büyük ilgi gösterirken, Türk futbolunda bir hakem belki de ilk kez jübilesi haricinde alkışlandı.

Cüneyt Çakır’ın geri dönüşünün ardından önce Merkez Hakem Kurulu görevden alındı daha sonraki süreçte de TFF Başkanı Nihat Özdemir istifa etti.

CÜNEYT ÇAKIR’IN KARİYERİ
Kariyerinde UEFA 21 Yaş Altı Avrupa Şampiyonası, FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası, UEFA Şampiyonlar Ligi, UEFA Avrupa Ligi ve UEFA Avrupa Şampiyonası'nın yer aldığı 5 yarı final hakemliği bulunan Cüneyt Çakır, FIFA'nın atamasıyla Bahattin Duran ve Tarık Ongun ile birlikte hem UEFA Avrupa Şampiyonası ilk FIFA Dünya Kupası'nda görev alan Doğan Babacan'dan sonra ikinci Türk hakemidir. Duran ve Ongun, FIFA Dünya Kupası'nda görev alan ilk yardımcı hakemler olarak kayıtlara geçti. Cüneyt Çakır, ekibiyle birlikte 6 Haziran 2015'te Şampiyonlar Ligi Finalinde Barcelona-Juventus maçını yöneterek Şampiyonlar liginde final yöneten ilk Türk hakem olmuştur.

2021'de Uluslararası Futbol Tarihi ve İstatistikleri Federasyonu (IFFHS) tarafından 21. yüzyıl'ın en iyi ikinci hakemi seçildi. 2001-2020 arasını kapsayan ve jüri oylarıyla belirlenen en iyiler sıralamasında, Alman Felix Brych 141 puanla ilk sırada yer alırken, 140 puanla Cüneyt Çakır ikinci ve İngiliz hakem Howard Webb 137 puanla üçüncü sırada yer aldı.

Cüneyt Çakır hakemlik mesleğinin yanı sıra sigortacılık işiyle de uğraşıyor.