Dünya ekonomisi​, ​Büyük Buhran'dan daha kötü bir ekonomik gerilemeyle karşı karşıya. Türkiye'nin​ ​de bundan pay​ını alacağı kesin​. ​E​konomik verilere göre, bu bir başka “muhteme​l​ daha kötü bir gerileme” yaratabilir.

Ülkelerin hükümetleri, ekonomilerini desteklemeye yardımcı olmak için trilyonlarca dolarlık teşvik paketleri veriyorlar. Veriler ülkelerin üstlendikleri egemen borçların küresel ekonomiyi ikinci bir resesyona sürükleyebileceği uyarısını veriyor. 

Bu haftanın başlarında, Uluslararası Para Fonu (IMF), dünya ekonomisinin onlarca yıl içinde en hızlı şekilde küçüleceğini ve 1930'ların Büyük Buhran'ından bu yana en kötü durgunluk olacağına dair korkuları yükselttiğini söyledi.

Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) şimdi, bilançoları zayıf hükümetlerden kaynaklanan bir borç krizi nedeniyle müteakip bir durgunluk riski olduğunu söylüyor.

Dünya 1930'lardaki depresyondan bu yana en büyük düşüşle karşı karşıya... Giyim üreticileri, virüs uyarısı veriyor... IMF, Asya ekonomilerinin bu yıl büyümeyeceğini söyledi...

EIU'nun küresel tahmin direktörü Agathe Demarais, “Salgından İtalya ve İspanya gibi salgın hastalıklardan en kötü etkilenen Avrupa ülkelerinin çoğunun zaten zayıf mali pozisyonları vardı” dedi. Demarais “Bu ülkelerin herhangi birinde potansiyel bir borç krizi hızla diğer gelişmiş ülkelere ve gelişmekte olan pazarlara yayılacak ve küresel ekonomiyi başka bir olasılıkla daha da kötüye giden bir gerilemeye gönderecek” diye de ekledi.

Bu AEB için merkezi bir senaryo olmasa da, “Batı ülkelerinde mali açıkların artması üzerindeki uzun vadeli etkisi bilinmemektedir.” AEB, ikinci veya muhtemelen üçüncü bir salgının dalgasının senaryoyu çok daha gerçekçi hale getireceğini söylüyor.

KADEMELİ KURTARMA
Sosyal mesafenin kaldırılması ve işletmelerin yeniden açılmasına izin verildiğinde, tüketici talebinin hemen kriz öncesi seviyelere geri dönmesi olası değildir.

Aynı zamanda kaynaklar, ülkelerin farklı zamanlarda kısıtlamaları kaldırdıklarından dolayı darboğazlar yarattıkça küresel tedarik zincirlerinin bozulabileceğini gösteriyor.

Küresel ekonomideki toparlanma ancak kademeli olacak, çünkü ülkeler farklı zamanlarda zamanla kilitlenmeleri kaldıracak. İşte bu aşamada zaman yönetimini iyi yapmalıyız. Bize düşen beklentileri düşük tutup kendimizi önce fizik ve ruh olarak sağlam tutmak, sonra da ekonomik olarak... Buradaki sıralama bu. Kendimizi koruyalım ve hiçbir şey için erken davranmayalım...

Hepimize sağlıklı günler ve gelecekler diliyorum.