Merdiven altı kozmetikler; renklendirici, tatlandırıcı, koruyucu nemlendirici, koku verici, kayganlaştırıcı ve antibakteriyel birçok zehirli madde içeriyor… Bu toksinler de alerjiden kansere kadar pek çok hastalığı tetikleyebiliyor…

Tıbbi ilaçlar hariç vücuda sürülen her türlü ürün kozmetik sınıfına dahildir. Makyaj malzemesi, saç boyaları, saç spreyi, köpük, el sabunu, deodorant, şampuan, el losyonu, oje, kolonya, tıraş kremi, güzellik kremleri belli başlı kozmetik ürünlerdir. Bütün bu kozmetik ürünleri kullanan bir kadın günde birkaç yüz kimyasala maruz kalmaktadır. Rujda 30, deodorantta ve saç spreyinde 20-30 kimyasal madde mevcuttur. Tek başlarına veya bir araya geldiklerinde alerjik, hormonal dengesizlik, kısırlık, kanser gibi hastalıklara neden olabilme ihtimalleri mevcuttur. Sahte kozmetik ve kişisel bakım ürünleri renklendirici, tatlandırıcı, koruyucu, nemlendirici, koku verici, kayganlaştırıcı, antibakteriyel birçok toksik kimyasal bileşikler içermektedir. Formaldehit birçok renklendiricinin içinde var olabilen toksik bir bileşiktir. Alüminyum deodorantların içinde bulunabilen oldukça toksik etkili bir kimyasaldır. Bu toksinlerin deri, dudak, göz ve ağız mukozasında kolaylıkla emilebildiği hem cildin tüm katmanlarına hasar verici etkileri olduğu hem de sistemik toksik etkilere yol açtığı bilinmektedir. Bu kimyasalların büyük çoğunluğu test edilip onaylanmamıştır, uzun süreli etkileri ve bir arada ortaya çıkardıkları etkilerin ne olduğu tam olarak bilinememektedir. Bu tür ürünleri kullanırken hangi kimyasalları içerdikleri mutlaka tetkik edilmelidir. Birçok toksik kimyasalın ürün etiketlerinde yazılmayabileceğinin de bilinmesi önemlidir.

Diş Macunları ve Şampuanlar Ne Kadar Masum?
Triklosan: Diş macunu, sabun, şampuan, deodorant, ev temizlik ürünleri ve tekstil malzemelerine eklenen bu antibakteriyel kimyasal madde alerjik ve toksik etki gösterebilmektedir. Yağ dokusunda birikici özelliğe sahiptir ve anne sütünde de tespit edilmiştir. Bağırsaklardaki mikroflorayı olumsuz etkileyen bu ürün kalp kası ve iskelet kasları için toksik etkiye sahiptir. Kalp yetersizliği vakalarının bir kısmında bu kimyasalın rolü olduğu düşünülmektedir. Ayrıca kanserojen etkisi söz konusudur.

Titanyum Dioksit: Sentetik bir ürün olan titanyum dioksit gıda renklendiricisi ve renk tutucudur. Gıda maddeleri dışında diş macunu, sabun, deterjanlar, vitaminler, kimyasal ilaçlar, kozmetik ürünler, duvar boyaları ve beyaz kağıt titanyum dioksit içerebilir. DNA hasarı yapıcı etkisi olduğu düşünülmektedir, kodu EI71’dir.

Sodyum Lauryl Sülfat (SLS): Diş macunu, banyo köpükleri, şampuan ve losyonlarda bulunan bu kimyasal toksik ve alerjik etkilidir. Çok masum gibi görünen diş macunları bile SLS, formaldehit ve paraben içerebilmektedir.

Akciğerleri Vuruyor
Ev ürünleri ve parfümlerdeki kimyasalların çoğunluğu uçucu vasıftadır. Oda sıcaklığında gaz haline bulunur, kolayca akciğerlere ulaşarak zararlı etki yapar, test edilip onaylanmamışlardır. Temizlik malzemeleri, oda kokuları, halı ve döşeme temizleyicileri, fırın temizleyicileri, deterjanlar, çamaşır suyu ve böcek ilaçları gibi kimyasal ev ürünleri odalara birçok uçucu kimyasal madde yayarak toksik etkiye sebep olurlar. Deterjanların çoğunda fosfat ve klor vardır. Bunların yutulması ve solunması zararlıdır. Cam ve ayna temizleyiciler amonyak ve mavi boya gibi kimyasalları içerirler. Banyo ve tuvalet temizleyicileri amonyak, klor, hidroklorik asit ve formaldehit içerebilirler. Amonyak ve klor içeren temizlik malzemeleri aynı anda kullanıldığında akciğerde toksik, kanserojen ve öldürücü olabilen amonyum klorür gazı ortaya çıkar. Bulaşık yıkarken ortaya çıkan klor gazı göze zararlı olabilir. Parfüm gibi suni kokulandırıcılar paradiklorbenzen, sinek ilaçları klordane adlı uçucu kanserojen kimyasallar içerir.

Paraben, Hormonların Düşmanı
Kozmetik ve bakım ürünlerinin raf ömrünü uzatmak için kullanılan paraben vücutta hormonal dengeyi bozucu etkiye sahiptir. En çok nemlendirici krem, duş ürünleri, güneş kremleri, saç kremleri, rimeller ve yaşlılık karşıtı kremlerin içerisinde mantar, bakteri, küf, oluşumunu engellemek için kullanılmaktadır. Şaşırtıcı olarak diş macunlarının içerisinde bile paraben bulunmaktadır. Paraben bir ksenoöstrojen olarak kabul edilmektedir. Ksenoöstrojenler vücutta östrojen hormonunun etkilerini taklit eden ve dışarıdan alınan kimyasal maddelerdir. Kesin olmamakla beraber parabenin meme kanserine yol açabileceği ileri sürülmektedir. İngiltere’de son 10 yıl içerisinde kadınların ortalama göğüs ölçüleri 2 beden büyümüştür. Bu durum ksenoöstrojen bileşikler içeren kozmetik ürünler, hijyenik petler, haşerat ilaçları ve plastik maddeler kullanımına bağlanmıştır. Bir ürünün paraben içerip içermediği mutlaka kontrol edilmelidir. Paraben yerine başka organik asit koruyucu maddeler kullanılmaktadır. Bu koruyucu maddeler de toksik etkilere yol açabilmektedir.

Kokan Toksinler
Kokusu olan ve kokusu doğal olmayan her şey toksiktir. Yeni boyanmış duvarlar, yeni boyanmış mobilyalar, yeni arabalar birçok toksik kimyasal madde yayarlar. Bu kokular ortadan kalkıncaya kadar koku kaynağından uzak durulmalıdır. Eski zamanlarda doğal çiçek ve bitkilerden yapılan parfüm ve deodorantlar günümüzde sentetik petrokimyasal ürünlerden yapılır. Koku giderici spreyler havadaki kötü kokuları yok etmezler, kötü kokuları örter veya burun yollarını kaplayarak koku almayı engeller. Oda spreyleri sıklıkla amonyak, naftalin, fenol, kserol, etanol ve formaldehit gibi kanserojen bileşikleri içermektedir.