Sivas'ın Kangal ilçesinde asırlardır yer altındaki kaynak suyla birlikte ortaya çıkan doktor balıkların sedef hastalığına iyi geldiğini biliniyor. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulama ve Araştırma Merkezi ise iki aşamalı olarak gerçekleştirdiği tedavi yöntemiyle sedef hastalığına kalıcı çareyi bulduğunu belirtti.

Merkez, hem Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü'nden İstanbul'a getirdiği doktor balıklar, hem de ürettikleri larva salgıları ile sedef hastalarını tedavi ediliyor. Kişiye özel küvetlerde gerçekleştirilen tedavi yaklaşık 2 saat sürüyor. Bir hastaya kullanılan balıklar başka bir hastaya kullanılmıyor.

'BU YÖNTEMİ DÜNYADA İLK KEZ BİZ UYGULUYORUZ'
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Erdal Polat, "Bu balıkların orjinali şu an tıp literatüründe de Sivas Kangal balıkları diye geçiyor. Bu balıkların diğer bir ismi doktor balıklar. Ancak son zamanlarda Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü bu balıkların kültürünü araştırmaya başladı. Biz de bu balıkları oradan temin ediyoruz.

Ve bu temin ettiğimiz balıklarla sedef hastalarının iki aşamada tedavilerini yapıyoruz. Birinci aşamada balıklar sedef dolayısıyla ciltte oluşan kabukları temizliyor. İkinci aşamada ise bizim ürettiğimiz larvalarından elde ettiğimiz salgıları kullanıyoruz. Bunun nedeni ise Sivas Kangal'a gidip tedavi olan sedef hastalarının hastalıklarının tekrar nüks ettiğini fark etmemiz.

Biz bu nüksü önlemek için larva salgılarını kullanıyoruz. Onun için bu tedavi yöntemini iki aşamalı olarak planladık. Bu yöntemin dünyada ilk kez bizim uyguladığımızı rahatlıkla söyleyebilirim" dedi.