AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 1 Temmuz 2021’de yürürlüğe giren Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ne göre, görevleriyle ilgili olarak sosyal medya paylaşımı yapan, tweet atan aile hekimine 50 ceza puanı kesilecek, basına üç kez izinsiz konuşan aile hekiminin sözleşmesi yenilenmeyecek. İzmir Sağlık Platformu, yönetmeliğe karşı İzmir Tabip Odası’nda bir basın toplantısı düzenledi.

Birgün'den Berkay Sağol'un haberine göre; toplantıda bir araya gelen meslek örgütleri yönetmelik geri çekilinceye kadar mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.

Platform adına basın açıklamasını okuyan Dr. Serkan Şen, “Bizlerin ‘Ceza Sözleşmesi’ yönetmeliği olarak adlandırdığımız aile hekimliği sözleşme ve ödeme yönetmelikte; aile hekimliği sistemindeki sorunlara bir çözüm yok. Sağlıkta şiddete karşı bir çözüm yok. Covid’in meslek hastalığı sayılmasına karşı veya pandemide sağlık emekçilerinin korunmasına dair bir önlem yok. Nüfusların maaş korunarak düşürülmesi, dolayısıyla halkın daha iyi hizmet alabilmesine dair bir düzenleme de yok” dedi.

Dr. Şen, “Bakanlık müfettişlerinin herhangi bir sebeple soruşturma başlatması ve bu soruşturma sonucunda iş akdi sona erme tehdidi de var. Herhangi bir sebeple açığa alınan Aile hekimliği çalışanı 4 aya kadar görevden uzaklaştırılabiliyor ve bu dönemde hiç ücret ödenmeyip yargısız infaz yapılıyor. İl Sağlık Müdürlükleri hem soruşturma başlatıyor hem ceza veriyor, hem sözleşme feshi yapıyor” diye konuştu.

Aşı karşıtlarının mitingine izin verilmesine rağmen, İstanbul Aile Hekimleri Platformu’nun bugün miting düzenlemesine hiçbir gerekçe gösterilmeden izin verilmediğini dile getiren Dr. Şen,”Sağlık Bakanlığı’nı haksız ve hukuksuz maddelerle dolu Aile Hekimliği Ceza Yönetmeliği’ni hemen iptal etmeye çağırıyoruz. Ceza sistemini ağırlaştıran, sözleşme feshini kolaylaştıran, dayanaksız ve keyfi yaptırımlar getiren, birinci basamakta çalışan sağlık emekçilerinin taleplerini karşılamayan sözleşme tüm maddeleriyle derhal feshedilmelidir” ifadelerini kullandı.

‘İŞ BIRAKMALAR DEVAM EDECEK’
İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Çamlı ise, “Mücadele ve dayanışmayı yükseltme konusunda kararlıyız. Ülkeyi yönetenlerin henüz bir adım atmadığını görüyoruz ancak biz haklıyız ve sözleşme feshedilene kadar mücadele büyüyüp devam edecek. İş bırakmalar artarak devam edecek. Bu bir iki kere yapılmış bir şey değil. Bugün İstanbul’da yarın İzmir’de ertesi gün tüm Türkiye’de değişik eylem biçimlere hayata geçecek” dedi.
İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı (İZAHED) Dr. Funda Müftüoğlu ise şunları söyledi: “İş bırakma kararı aldığımız için bordrolarımız yayınlamandan maaşlarımızdan kesinti yapıldı. Bizim tüm sorunlarımız görmezden gelindi ve ASM’de çalışan tüm çalışanlara pandemi bitmiş gibi ekstra görevler yüklendi. Bunlar yetmiyormuş gibi özlük haklarımız ipotek altına alınmıştır. Bu yönetmelik acilen iptal edilmeli ve çalışanların iş güvencesi ve özlük hakları korunmalıdır.”