Toplumsal Sağlık

Britanya merkezli şirket GyroGear adlı şirket, 'gyro glove' yani jiroskop eldiven geliştirdi. Eldiven, tıp dilinde 'Esansiyel Tremor' (ET) adıyla bilinen beyin ya da beyincikteki hasardan ya da kalıtsal rahatsızlıklardan kaynaklanan titreme hastalığıyla parkinson hastalığının neden olduğu el titremelerini stabilize etmek ve bu yolla hastaların yaşam kalitesini iyileştirmek için kullanılacak. Geliştirilen eldiven ET ve Parkinson hastaları için şimdiden umut oldu. 

Reuters Haber Ajansı'nın haberine göre  içine dönen jiroskop yerleştirilen eldiven, Parkinson ve ET hastalarının ellerinin tutmamasına neden olan titremelerin üstesinden gelmelerine ve ellerinin kontrolünü yeniden kazanmalarına yardımcı oluyor. 

YEME İÇME GİBİ İHTİYAÇLARINI BİLE KARŞILAYAMIYORLAR
Dünya çapında 200 milyon insanı etkileyen Parkinson ve ET'nin yol açtığı el titremesi yüzünden hastaların yeme içme gibi en temel gündelik ihtiyaçların giderebilmesi bile imkansızlaşabiliyor.
GyroGear AR-GE Müdürü Gordon McCabe, elin ön yüzüne topaç mantığıyla çalışan jiroskop yerleştirmelerinin elin titremeden düz durmasını sağladığını belirtti. 

'KOLAYLIKLA YAZABİLİYORUZ'
ET hastası olan iş analisti Jenny Field (56), titreme yüzünden kaslarının sürekli dövülmesinin dışardan fark edilmeyen büyük bir rahatsızlık olduğunu belirterek şöyle devam etti:

"Jiroskop eldivenleri takar takmaz kaslar üzerlerindeki baskı kalktığı için rahatlıyor. Hobilerinizi rahat rahat yapabiliyorsunuz, kolaylıkla yazabiliyorsunuz. Bize yardım eden başka bir araç olmadığından jiroskop eldivenler müthiş bir çözüm."