Bloomberg HT'de yer alan habere göre; Avrupa Birliği (AB), nasıl hareket edeceklerini belirlemek üzere saat 11.00'de kriz toplantısı yapacak. Toplantıdan AB'nin 27 üyesinin İngiltere ile hava ve kara ulaşımını kesme kararı çıkabileceği belirtiliyor.

Salgın nedeniyle önlemlerin sıkılaştırıldığını açıklayan İngiltere Başbakanı Boris Johnson, başkent Londra dahil ülkenin güneydoğusunda son dönemdeki vaka artışlarının mutasyon geçirmiş yeni bir koronavirüs türünden kaynaklandığını söyledi.

BBC'nin aktardığına göre Johnson, eldeki ilk verilere göre, tespit edilen bu yeni türün eskisine kıyasla yüzde 70'e varan oranlarda daha bulaşıcı olabileceğini belirtti. 

Johnson, bu yeni türün daha ağır hastalığa yol açtığı ya da daha yüksek ölüm oranına sahip olduğunu gösteren herhangi bir bulgu olmadığını söyledi.

İngiltere hükümeti, başkent Londra, doğu ve güneydoğuda görülen vaka artışları nedeniyle yeni kısıtlayıcı önlemler devreye soktu.

Johnson, "Bilimsel bulgular değiştiğinde bizim de aldığımız önlemler değişmeli. Virüsün saldırı yöntemleri değiştiğinde bizim de savunma yöntemlerimiz değişmeli ve bugün başbakanınız olarak, önümde başka bir seçenek olmadığını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, AA muhabirine yaptığı açıklamada Avrupa Hastalık Kontrol Merkezince yayımlanan raporda mutasyona uğrayan koronavirüse şimdilik "SARS-CoV-2 VUI 202012/01" ismi verildiğini belirtti.

Bulgaristan, Almanya, Fransa, Avusturya, İtalya, Hollanda ve Belçika uçuşları askıya alırken, Britanya’dan Belçika’ya olan tren yolculukları da durduruldu.

Suudi Arabistan ise bir hafta süreliğine tüm uluslararası uçuşları askıya aldığını duyurdu.

Türkiye'den de benzer adım geldi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Koronavirüsün mutasyonuyla İngiltere'de bulaş hızının arttığı bildirilmiştir. Cumhurbaşkanımızın talimatı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımızın koordinasyonu ile tedbiren; İngiltere, Danimarka, Hollanda ve Güney Afrika'dan ülkemize olan uçuşlarda geçici durdurma kararı alınmıştır" duyurusu yaptı.