Toplumsal Sağlık

Dünyanın önde gelen ilaç tekellerinden bazıları, yıllardır hiçbir vakanın bildirilmediği ülkelerde aniden ortaya çıkan maymun çiçeği salgını karşısında ellerini ovuşturuyor.

Covid-19'un pandemisinin ortaya çıkardığı siyasi atmosfer, birinci dünya hükümetleri arasında ellerindeki aşı ve ilaç seçenekleri artırma arzusu uyandırdı.

İşin bir de ‘biyolojik savaş’ yönü var. Biyolojik bir saldırı durumunda savunma olarak antiviral üretimi konusunda yıllardır çalışan laboratuvarların çalışmaları da bu aralar dikkatle izleniyor.

Afrika ülkelerinde 1970'lerden beri görülen bu virüsün özel bir tedavisi yok. Fakat virüsün, ortopoksvirüs ailesine ait olduğu ve insanlığın eski bir düşmanı olan çiçek hastalığıyla önemli benzerlikler taşıdığı biliniyor.

Çiçek hastalığıyla karşılaştırıldığında maymun çiçeği daha az ölümcüldür. Hastalığa yakalananların yalnızca yüzde 1 ila yüzde 3'ü ölmektedir. Bu rakam, çiçek hastalığının neden olduğu yüzde 30'luk ölüm oranından çok daha düşük bir rakamdır.

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), çiçek hastalığı vakalarını tedavi etmek için virüsün bu çeşidi için kullanılabilecek birkaç ilacı onayladı: Siga Technologies tarafından üretilen Tpoxx (bilimsel adı: tecovirimat) ve Emergent Biosolutions'ın geliştiricisi Chimerix'ten yeni aldığı Tembexa (bilimsel adı: brincidofovir).

Ayrıca, her ikisi de çiçek hastalığı vakaları için geliştirilmiş olan Bavarian Nordic tarafından ürettiği bir aşıyla birlikte Tonix Pharmaceutical'ün ürettiği bir başka aşı da yolda.

Bu antivirallerin başlıca üreticileri ve dağıtıcılarının Amerika Birleşik Devletleri'nde yerleşik olmasıdır.