İzmir Tabip Odası Üyesi Ergün Demir, Türkiye’nin koronavirüs aşılarını borçla alıp almadığının açıklanmasını isteyerek, bazı özel firmaların aşı getireceği iddialarına ilişkin “Aşı için vatandaşa IBAN numarası verecek misiniz?” diye sordu. İstanbul Tabip Odası Üyesi Güray Kılıç ise “Devletin aşı için ayırması gereken bütçede sorun mu var? Aşı nerede?” sorusuna yanıt istedi.

İzmir Tabip Odası Üyesi Ergün Demir ve İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Güray Kılıç, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın koronavirüs aşısı konusundaki farklı açıklamalarını” değerlendirdi. Demir, Bakan Koca’nın açıklamalarının “rüzgar gülü gibi sürekli değiştiğini” söyleyerek, aşı konusunda Aralık 2020’den bu yana sekiz farklı açıklama yaptığına dikkat çekti.

Anka'da yer alan habere göre; Demir, yurttaşların aşı beklediğini ancak Bakan Koca’nın 5 aydır “Aşının eli kulağında” dediğini aktararak, “Yerli aşı gelecek diyerek, umut satmaktadır” dedi. Bakan Koca’nın aşı için 2 ay daha beklenmesi yönündeki sözünü hatırlatan Demir, BioNTech aşılarında süre değişimine de değinerek, şunları söyledi:

Can pazarına dönüşen salgında aşı süreci bu denli gayri ciddi yönetilemez. AKP iktidarına yakın gazetelerde bazı ilaç firmalarının yabancı aşı firmalarıyla doğrudan temasa geçtiğini, daha sonra Cumhurbaşkanlığı ve Sağlık Bakanlığı yetkilileriyle görüşülerek, Türkiye’ye aşı getirilip ücreti karşılığında satılması yer aldı. Bu haberden sonra Sağlık Bakanlığı sessizliğini korumaktadır. Bu sessizlik aşı tedariki konusunda, yüze göze bulaştırılan ve dağıtılamayan beş maske meselesini ve IBAN numarası verilerek ücret istenilen PCR test sürecini akla getirmektedir.

'AŞIYI ÜCRETLERİ HALE Mİ GETİRECEKSİNİZ?'

Sağlık Bakanı’nın sessiz kalması akla şu soruları getirmektedir. Soruyoruz, aşı tedariki konusundaki çelişkili açıklamalarınız, acaba Hazine’de para bittiği için mi yapılmaktadır? Getirilen aşının 28 milyon doz aşı miktarının ödemesi SWAP işlemleri yani borç para ile mi yapıldı? Aşı için vatandaşa IBAN numarası verecek misiniz? Aşıyı ücretli hale mi getireceksiniz?

Kılıç da Bakan Koca’nın çelişkili açıklamalarının salgın ile mücadeleye darbe indirdiğini vurgulayarak, Türkiye’de şu anda 200 milyon doz aşı olması gerektiğini söyledi. Kılıç, devletin sağlaması gereken aşı için “gerekli bütçenin” olup olmadığını açıklanmasını isteyerek, “Devletin aşı için ayırması gereken bütçede sorun mu var? Aşı nerede” sorusuna yanıt istedi.