Çeviri: Ercan Çankaya

Finlay Aşı Enstitüsü'nün (IFV) Salı günü bildirdiğine göre İran ve Küba, ABD'nin her iki ülkeye de uyguladığı yaptırımlar altında anti-Covid-19 ilaçlarının üretimi için işbirliğine gidiyor. 

Prensa Latina'nın haberine göre IFV direktörü Dr. Vicente Vérez Bencomo, Küba'nın Tahran Büyükelçisi Alexis Bandrich ile Küba Dostluk Grubu Başkanı Abolfaz Amouei ve İran parlamentosu Sağlık Komisyonu temsilcisi arasındaki görüşmeyi Twitter hesabından yaptığı değerlendirmede olumlu olarak nitelendirdi.

Küba’nın İran Büyükelçisi Bandrich, Pazartesi günü Vérez Bencomo ile Dışişleri Bakanı Mohamad Yavad Zarif arasında biyoteknoloji sektörü ve genetik mühendisliğinde bilimsel işbirliğinin, özellikle Covid-19 salgını devam ederken aşı üretimi olmak üzere bilimsel işbirliğinin ele alındığı toplantıyı Facebook profilinden paylaştı. Kübalı uzman, İran Pasteur Enstitüsü ile birlikte üretilmesi planlanan Soberana 02 immünojeninin (antikor, koruyucu) benzersiz özelliklerini açıklarken klinik araştırmanın üçüncü aşamasını yürütmek için 8 Ocak'ta imzalanan anlaşmanın bir parçası olarak İran’ın Dışişleri Bakanlığı'nın bu süreci hızlandırma çabalarına teşekkür etti.

Toplantıyı değerlendiren televizyon kanalı Hispan TV, IFV direktörünün Covid-19'u hedefleyenler de dahil olmak üzere aşı işbirliği projelerinin ilerlemesini değerlendirmek için bir bilim heyetinin başında Pazar günü Tahran'a geldiğini hatırlattı.

Pasteur ve Finlay Enstitüsü, bu stratejinin her iki ülkenin nüfusunun sağlığı üzerinde olumlu bir etkisi olacağına dair güvence verdi. "ABD'nin uyguladığı baskı ve ekonomik yaptırımların, iki devletin de pandemiyle mücadele etmesini zorlaştırdığını" vurguladı.