Toplumsal Haber Merkezi

Eczane dışı kanallarda satılan sahte, kötü saklama koşullarına maruz kalmış, miadı geçmiş vitamin ve gıda takviyeleriyle ilgili mağduriyetler artıyor. Bir internet sitesinde yaşadıklarını anlatan yurttaşlar "İnsanların sağlığıyla oynanıyor, denetleme yapılmalı, hesap sorulmalı" ifadelerini kullanıyor.

İnternette 400 IU D3 vitamini satın aldığını, kutu içinde ise 1000 IU D3 vitamini yer aldığını, bu durumu bilmeden üç ay boyunca bebeğine bu vitamini verdiğini belirten bir yurttaş "Şu an hastanede acildeyiz. Bunun hesabını kim verecek?" diye soruyor.

Eczane dışında satılan ürünlerin güvenilirliğinin kontrol edilmesinin mümkün olmadığına dikkat çeken İstanbul Eczacı Odası Genel Sekreteri Pınar Özcan, "Sahte, son kullanma tarihi geçmiş ve silinmiş, kötü saklama koşullarına maruz kalmış bozulmuş, etiket bilgisi ile içeriği aynı olmayan ürünler internette cirit atıyor ve bu durum vatandaşlarımızı mağdur ediyor. Tüm vatandaşlarımıza çağrıda bulunuyoruz: Eczane dışı satış kanallarından vitamin ve gıda takviyesi almayın, kendinizin ve sevdiklerinizin sağlığını tehlikeye atmayın" dedi.

ÖLÜMCÜL SONUÇLARI OLABİLİR...
Hiçbir gıda takviyesinin tamamen zararsız ya da yan etkisiz olmadığını belirten Özcan, "Hatta doğru gıda takviyesi, doğru kişiye, doğru dozda verilmediğinde ilaç etkileşimleri oluşabilir, bazı hastalıkların tanı konulması gecikebilir, organlarınızda hasarlar oluşabilir ve ne yazık ki ölümcül sonuçları olabilir" ifadelerini kullandı.

Eczacıların toplum sağlığını korumaya yeminli olduklarını ifade eden Ecz. Özcan, "Vatandaşlarımızın doğru ürüne doğru zaman ve doğru dozlarda ulaşması eczacı olarak bizim sorumluluğumuzdur. Bu nedenle sağlığa yönelik her türlü ürün sadece eczanelerden temin edilmeli ve eczacı danışmanlığında kullanılmalıdır. Devletimiz bu konuda acilen yasal düzenleme yapmalıdır. Sağlığa ilişkin her ürün Sağlık Bakanlığının denetiminde olmalıdır" diye konuştu.