HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, “Bilim insanları tarafından yapılan araştırmalar sonucunda asbestin yol açacağı hastalıkların ilk işaretlerinin en erken 5 yıl ancak ortalama 10-20 yıl sonra kendini belli edeceği ifade edilmektedir. Sağlık Bakanlığı’nın riskli olan bu bölgelerde herhangi bir kanser taraması faaliyeti var mıdır?” diye sordu.

Ersoy, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde, Erzincan İliç’te halk sağlığı tehdit altında iken Brezilya donanmasına ait Nae Sao Paulo adlı savaş gemisinin Aliağa'da sökümü için getirtilmesinin de o bölgede yaşayan halkı tedirgin ettiğine dikkat çekti.

Ersoy, Koca’ya şu soruları yöneltti:

-Bilim insanları tarafından yapılan araştırmalar sonucunda asbestin yol açacağı hastalıkların ilk işaretlerinin en erken 5 yıl ancak ortalama 10-20 yıl sonra kendini belli edeceği ifade edilmektedir. Sağlık Bakanlığının riskli olan bu bölgelerde herhangi bir kanser taraması faaliyeti var mıdır?

-Türkiye’de en son 2002 ile 2016 yılları arasındaki kanser istatistikleri açıklanmıştır. Türkiye’deki kanser istatistikleri neden açıklanmamaktadır? 2016 yılından bugüne kadar kanser İstatistiklerini açıklayacak mısınız?

-Aliağa merkez olmak üzere (İzmir- Ayvalık - Balıkesir’in ilçeleri- Manisa- Akhisar ve diğer ) son 20 yıl içerisinde ,lösemi - kanser olan, veya bu nedenle kaç yurttaş yaşamını yitirmiştir?

-Gemi söküm işletmelerinin yoğun olduğu İzmir Aliağa'ya bağlı Horozgediği Köyü'nde 10 kişiden 8’inin kanser olduğu ifade edilmektedir. Sağlık Bakanlığı’nın, bu bölgede yaşayan halkın oransal olarak daha fazla kansere yakalanmasının nedenlerine dair herhangi bir çalışması var mıdır?

-Erzincan İliç’te son 10 yılda kansere yakalanan yurttaş sayısı kaçtır?