SMA Bilim Kurulu Toplantısı sona erdi. Toplantıda, SMA (Spinal Müsküler Atrofi) hastaları için tedavi alternatifleri ve ülke genelinde başlatılacak tarama çalışmaları ele alındı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca toplantının ardından açıklamalarda bulunarak bilim insanlarının önerilerini ve hayata geçirilen uygulamaları duyurdu.

'KIRILGAN HAYATLAR, DOKUNULMAZ HAYATLARDIR'
İşte Bakan Koca'nın açıklamalarından satır başları:

Bu toplantı önemli gelişmelere kaynaklık etti.SMA hastası yavrularımızla, ailelerimizle ilgili önemli gelişmelerden gelişmelerden söz edeceğim. Yaşamın en kırılgan halinden söz ediyoruz. Her adım, her karar, her söz bu kırılganlığı göz etmek zorundadır.

Sözkonusu kırılganlık ne iyimsel hayali umutlar üretmeye ne de en küçük imkanı gözardı etmeye elverişlidir. Yapıcı olan şey sorumluluk bilinci ve kanıta dayalı bilimden alınan destektir. Kırılgan hayatlar dokunulmaz hayatlardır. Bu hayatların umutlarıyla oynanamaz.

'ÜLKEMİZDE BEDELSİZ OLARAK SAĞLANMAKTADIR'

Bakanlığımız SMA konusunda bilimsel verilerden hareket etmektedir. Tıbbın ilk kuralı da mevcut bilgiler ışığında hastaya zarar veren her şeyden kaçınılmaktır. Bilim öncü hekimlik takipçidir.

SMA hastalıklarındaki etkisinin sınırları ortaya konmu olan ilaç, ülkemizde bedelsiz olarak sağlanmaktadır. Ülkemizde hastaların yaşamlarından elde edilen bulgular ilacın erken evrede başarı sağladığı söylenebilir.

'EVLİLİK ÖNCESİ SMA TARAMASI ZORUNLU HALE GETİRİLMEKTEDİR'

Evlilik öncesinde tüm çiftlere ve yeni doğan bebeklere SMA taraması yapılması programını hayata geçiriyoruz. Evlilik öncesi SMA taraması zorunlu hale getirilmektedir.

SMA hastası çiftler arzu ederlerse tüp bebek yöntemiyle bu riskten uzak bir çocuk sahibi olabilirler. Bedeli devletimizce karşılanacaktır.

Bugün yapılan SMA Bilim Kurulu toplantısının sonuçlarını sİze arz etmek istiyorum. Hastalığı modifiye eden tedavi seçenekleri mevcuttur. SMA için karşılanmamış tedavi ihtiyacı bulunmamaktadır.