Özel hastanelerinin ve vakıf üniversitesi hastanelerinin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kapsamındaki yurttaşlara çıkardığı yüksek faturalar, son zamanlarda sosyal medyaya yansıdı. Özellikle binbir zorlukla mücadele eden kanser hastalarına çıkarılan fahiş fiyatlar büyük tepki çekti. 

CHP Yüksek Disiplin Kurulu üyesi, avukat Bülent Maraklı binlerce hastanın mağduriyetiyle ilgili mevzuatın ne dediğini, özel hastanelerin fiyat ve fatura oyununu ifşa etti ve Sağlık Bakanlığı'nı gerekli denetimleri yapmaya çağırdı.

"Radyoterapi, kemoterapi, radyo izotop tedavileri, muayene, tetkik ve cerrahi müdahale gibi işlemler için hastadan herhangi bir ilave ücret alınamaz" diyen Maraklı şu açıklamaları yaptı:

Özel Sağlık Kurumları ve Vakıf Üniversite Hastaneleri kanser tedavisini yalnızca tebliğ metninde ifade edilen haller bakımından kabul etmektedir. Yani radyoterapi, kemoterapi, radyo izotop tedavileri dışındaki tüm işlemler kanser tedavisi kapsamında değerlendirmemektedir. Böylelikle tedavi sürecinde yapılması zorunlu olan muayene, tetkik işlemleri ve cerrahi işlemlerin tebliğ maddesinde sayılmadığı gerekçesi ile ilave ücret alınmaktadır. Sağlık Bakanlığı gerekli denetimleri yapmamakta ve cezai yaptırımları da uygulamamaktadır. Keyfi, kontrolsüz ve haksız bir ücret ile kazanç var. SUT’A eklenecek bir iki cümle ile hastaneler bir kuruş dahi ilave ücret alamaz. Fakat bu düzenlemeler onca şikayet ve mağduriyete rağmen yapılmamaktadır. Bu eksiklik tamamlanmadığı için denetimler yapılmadığından ve cezai hükümler uygulanmadığından kanser hastaları ve yakınları mağdurlar. Ekonomik yetersizlik ve kuralsızlık nedeniyle hastalar adeta ölüme terk ediliyor. Bakanlığın acil çare ve çözüm bulması gerekir.