Toplumsal Dış Haber

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Pfizer-BionTech aşısına acil durum onayı verdi. DSÖ’nün ilaçlara erişimden sorumlu müdürü Mariangela Simao’ya göre bu onay, Covid-19 aşılarına evrensel erişimi garanti altına almak için atılmış çok önemli bir adım.

DSÖ’ye göre dünya genelinde öncelikli nüfusun aşı ihtiyacını karşılamak için yeterli dozda aşı depolayabilmek büyük bir çaba gerekiyor. Verilen onay, Pfizer-BionTech’in altyapısı en gelişkin firma olduğunun doğrulanması anlamına geliyor.

Pfizer-BionTech aşısını tercih eden ülkeler arasında İngiltere, ABD, AB ve İsviçre de bulunuyor. Verilen onay, UNICEF ve PanAmerikan Sağlık Örgütü’nün (PASÖ) acil durumlarda beklemeden Pfizer-BionTech aşısına erişebilmesini mümkün kılacak.

AŞI, %95 ORANINDA ETKİLİLİĞE SAHİP
Pfizer ve Alman Şirketi BionTech’in ortak aşısı, klinik deneylerin 3. fazında %95 etkili olduğunu kanıtladı. Ancak aşının en büyük zorluğu, sıfırın altında 70 derecede depolanma zorunluluğu. Bu durum, aşının sevkiyatını diğer aşılara kıyasla daha zor hale getiriyor. 

Bu onayın ardından, DSÖ aşıyı depolayabilmek için gerekli altyapıya sahip olmayan ülkelere depolama ve sevkiyat konusunda yardım etmeyi taahhüt etmiş oldu.