Toplumsal Haber Merkezi

Birkaç gündür özellikle bilinçli olarak eksik bilgilerle hazırlanmış grafikler sosyal medyada paylaşılıyor. Haberlerin kayrakları ise çoğunlukla ABD ve İngiltere basını. Özellikle Çin aşısına dair BBC, her gün yeni bir karalama haberi imal ediyor. Hedefe konulan diğer aşı ise Rusya'nın üretimi olan Sputnik V aşısı oldu.

Deforme edilen verilerle hazırlanan grafiklerle meydana çıkan aşı karşıtları Rusya ve Çin'in aşılarını kötüleme çalışmasına başladı. Bu tartışmalar ve paylaşımlar sonucunda Türkiye'de Twitter üzerinden #AşıOlmayacağım tepkileri başladı.

Rusya'da üretilen Sputnik V için 40 ülkeden toplamda 1,2 milyar doz sipariş alındığı açıklandı. Bu sayı birçok aşıya verilen siparişten daha fazla olduğu göründü.  

Sosyal medya da tepki ve merak konusu olan ise Türkiye'nin Çin'den getireceği Sinovac'ı neden diğer ülkelerin sipariş etmediğiydi. Twitter'da paylaşılan grafiklerde Türkiye haricinde Sinovac alan onlarca ülke grafiklere dahil edilmeyince, sanki Çin aşısından sipariş eden bir tük Türkiye'ymiş gibi göründü.

İşte sosyal medyada dolaşan o grafik:

Covid-19 aşılarının hangi dozda sipariş verildiği tartışmaları sürerken bir yandan da uzmanların çeşitli platformlarda aşıların koruyulucuğu tartışmaları sürüyor.

Çocuk Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Elif Dağlı'nın Twitter hesabından yaptığı "Bugün 1 Aralık, 11 Aralık'da sağlık çalışanlarına hangi aşı yapılacak? Çin aşısının 3. faz sonuçları açıklanmadı ki" paylaşımı ile başlayan tartışmaya Harvard Üniversitesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Mikrobiyolog Dr. Emrah Altındiş destek çıkarken, Bilkent Üniversitesi Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Urartu Şeker ise karşı çıktı.

Dr. Emrah Altındiş, Dağlı'nın açıklamalarına "Gercekten de @DrElifDagli  hocanın soylediği gibi Çin aşısının koruyucu olup, olmadığını henüz bilmiyoruz. Sonuçları olumlu çıkarsa Türkiye'de derhal uygulansın ama ya koruyucu değil, ya da koruyuculuk çok düşükse? Pfizer ve Moderna aşılarının %90 üzerinde koruyuculuğu kanıtlandı!" ifadeleri ile destek verdi.

Doç. Dr. Urartu Şeker ise Dağlı'nın açıklamalarında bir problem olduğunu belirtti. Altındüş'in paylaşımına yanıt veren Şeker "Emrah, burada bir problem var, aşı hala fazda. Elif Hoca hatalı bir söylemde bulunuyor, Pfizer aşısıda fazda iken- bildiğin gibi- etkinlik verisi yoktu. Ama sağlık çalışanları bu aşıyı oldular. Sinovac için de durum aynı.Yani faz bitmişde, sinovac aşısının etkinliği gizleniyor, saklanıyor ve buna rağmen aşılama yapılacak gibi çok sakıncalı bir algı ortaya çıkıyor. Pfizer kadar iyi PR yapamıyor olmaları bence bir sorun yaratıyor!" ifadeleri ile karşılık verdi.

Twitter'da karşılıklı açıklamalarda bulunan ikilinin paylaşımları şu şekilde: