Toplumsal Sağlık

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Akın, kamuoyunu bazı ağrı kesicilerin Covid-19 aşısının etkisini azaltabileceği konusunda uyardı.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden halk sağlığı uzmanı Prof. Dr. Akın, ağrı kesicilerin farklı türleri olduğunu belirterek “Bir kısmı doğrudan beyinde ağrı merkezini etkiliyor. Bazıları ağrıya neden olan iltihabi durumu engelliyor. Bazı ağrı kesiciler de bağışıklık maddelerinin, bölgeye gelmesini azaltıyor. Bunlar bağışıklığı azaltıyor” ifadelerini kullandı.

‘HEKİM KONTROLÜNDE KULLANILMALI’
Covid-19 aşısı yaptıran kişilerin, ağrı kesici kullanmaları gereken durumlarda hekim kontrolünde kullanmalarını gerektiğini hatırlatan Prof. Dr. Akın şunları söyledi:

“Bizim ‘antienflamatuar‘ dediğimiz ilaçlar bir miktar bağışıklık yanıtını azaltabilir. O nedenle ‘antienflamatuar‘ özelliği olmayan, sadece ağrı kesici özelliği bulunan maddeleri kullanmalarını öneriyoruz. Aşı olan kişiler kolunda ya da vücudunda ağrı ve halsizlik gibi durumları hissettiği zaman hastanede aşıyı uygulayan hemşire ya da hekime danışsınlar.”

Aşı konusunda halka yönelik bilgilendirici belgeler hazırladıklarını anlatan Akın, bu belgelere Sağlık Bakanlığı sitesindeki Covid-19 sayfasından erişilebileceğini belirtti.