Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) Müşterek Genelkurmay Başkanı Orgeneral Anatoliy Sidorov, Afganistan'da Taliban'ın iktidara gelmesinin IŞİD ve El Kaide'nin güçlenmesine yol açtığını söyledi.

Moskova'da basın toplantısı düzenleyen Sidorov, KGAÖ üyeleri Rusya, Tacikistan, Kırgızistan, Kazakistan, Ermenistan ve Belarus için tehdit oluşturan Afganistan'daki duruma ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Sidorov, "Afganistan'da Taliban'ın iktidara gelmesi, uluslararası terör örgütlerinin ve diğer yıkıcı güçlerin Afgan topraklarını komşu ülkelerde istikrarsızlık yaratmak için bir üs olarak kullanma tehdidini artırıyor" dedi.

Taliban hükümeti ve komşu ülkeler için en büyük tehdidi IŞİD ve El Kaide'nin oluşturduğunu belirten Sidorov, "IŞİD destekçilerinin Afgan cezaevlerinden çıkması ve Taliban'a muhalif olan militanların üye yapılması sayesinde şu anda bu iki örgütün güçlendiği gözleniyor" diye vurguladı.

'3 MİLYONDAN FAZLA SIĞINMACI İRAN VE PAKİSTAN'A GİTTİ'
Sidorov, Afgan nüfusunun yaklaşık yüzde 10'una denk gelen 3 milyondan fazla sığınmacının Taliban'ın iktidara gelmesi sonrası İran ve Pakistan'a kaçtığını kaydetti.