AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Suriye’nin kuzeyinde YPG’ye karşı askeri operasyon başlatılacağı sinyalini vermişti. Erdoğan, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne yönelik saldırılar gerçekleştiren terör gruplarının varlığının kabul edilemez olduğunun altını çizdi ve askeri harekat konusunda kararlı olduğunu ifade etti.

Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye’ye yaptığı ziyaret sonrasında “Türkiye’nin güvenlik endişelerini anlıyoruz. ABD, Suriye’de terör örgütlerini besliyor” açıklamasında bulundu. Amerikalı yetkililer ise, YPG'li 'ortaklarıyla' yaptığı görüşmelerde “Türk askeri harekatını engellemek için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz” dedi.

Olası askeri harekata ilişkin, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ve YPG’den de peş peşe açıklamalar geldi. 

YPG: BİZE 72 SAAT MÜDDET VERDİLER
Irak’ın eski Cumhurbaşkanı Celal Talabani’ye yakın BasNews, YPG ile bir röportaj yaptığını duyurdu. Adlarının gizli kalması koşuluyla konuşan YPG 'kaynakları', Türkiye’ye yönelik bir iddiada bulundu: 

Türkler bize Menbiç ve Tel-Rıfat’ı boşaltmamız için 72 saat müddet verdi. Aksi halde operasyon başlatacaklar. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Türkiye’ye yeşil ışık yaktı.