Akdeniz’i Kızıldeniz’e bağlayan Süveyş Kanalı’ndaki deniz trafiği, geçtiğimiz hafta karaya oturan 400 metrelik Panama bandıralı “Ever Given” adlı dev konteyner gemisi yüzünden durma noktasına geldi. Kurtarma çalışmaları devam eden geminin kanalı trafiğe kapatmasının dünya ticaretine haftada 10 milyar dolara kadar zarar verdiği tahmin edilirken, ABD kurtarma çalışmalarına katılmak istediğini duyurdu.

ABD Başkanı Joe Biden, birçok ülkenin sahip olmadığı donanım ve kapasiteye sahip olduklarını belirterek, “Yardımcı olup olamayacağımıza bakacağız” dedi. Hükümetten bir kaynak ise Kanala doğru yola çıkmaya hazır olan ABD Donanması’ndan bir uzman kurtarma ekibinin yerel otoritelerin onayını beklediğini aktardı. Kanalın işletmesinden sorumlu Süveyş Kanalı Otoritesi (SCA), Washington’ın yardım açıklamasını memnuniyetle karşıladı. Türkiye’nin de yardım göndermeye hazır olduğunu belirten bir açıklama yaptı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, dün yaptığı açıklamada Süveyş Kanalı’ndaki kazaya ilişkin “Yardım önerimizi yaptık ve onlardan olumlu bir yanıt gelirse yardım götürürüz’’ ifadelerini kullanmıştı.

ARAP KADINLARI HEDEF ALINDI
Gemiyi kurtarma çalışmaları devam ederken sosyal medyada, Ever Given’ın Mısır’ın ilk kadın gemi kaptanı tarafından yönetildiği iddiaları yayıldı. Merve Elselehdar’ın kaptanı olduğu gemiyi yanlış yönlendirerek krize yol açtığı iddiası sosyal medyada hızla yayıldı. Elselehdar, Mısır Deniz Güvenliği İdaresi’ne bağlı olarak Mısır gemisi Aida 4’ün kaptanlığını yaptığını söyledi. Fotoğraflarının photoshop yoluyla yalan hazırlandığını Elselehdar, haberleri “Arap kadınlarını hedef alan bir kampanya” diye nitelendirerek tepkisini dile getirdi. Egypt Today dergisi Twitter’da paylaştığı yorumda “sosyal medyada yayılan yalan haberlerin, Arap kadınlarının gemi kaptanı olarak çalışma yeteneğini küçümseyen içerikte olduğu” ifadeleri kullanıldı.