Çeviri : Mert Avcu

Salma Al-Shehab'ın daha öncesinde Suudi Arabistan'daki kadın haklarını savunan tweetleri yüzünden 6 yıl hapsi isteniyordu. Geçen haftalardaysa insan hakları aktivistlerini yargılayan Suudi Arabistan Specialised Criminal Court tarafından hapis istemi 34 yıla çıkartılıp aynı süre boyunca yurt dışı çıkış yasağı konuldu.

Üstelik haklarını savunduğu için ceza alan tek kadın o değil: Salma Al-Shehab'ın cezasının gündem olmasından sonra ülkede birçok kadın aktivistin attıkları tweetler ve sosyal medyadaki paylaşımları yüzünden gözaltına alındığı konuşuluyor.

Middle East Eye'dan Dania Akkad'ın haberine göre Al-Shehab'ın davasındaki kararın, Veliaht Prens Muhammed bin Salman'ın muhalefet üstündeki baskısında belirgin bir tırmanış olduğu ve son yıllarda manşetlerde yer alan 'reformlarına' rağmen kadın hakları için kötü bir gidişatta olduğunu gösteriyor.

'Kadın haklarını savunduğu için gözaltına alınmış ve alınacak yüzlerce kadın için akıl dışı, yürek parçalayıcı ve feci bir durum bu.'

- Suudi Arabistan'lı aktivist ve akademisyen Hala Dosari

Dört ve altı yaşında iki oğlu olan Al-Shehab, 2014 yılında Riyad Uluslararası Kitap Fuarı'nda verdiği bir röportajda gençlerin ülkelerin en iyi hizmeti eğitimleriyle verebileceğini söylemişti. O sırada diş hekimliği alanında yüksek lisans yapmakta olan Shehab, "Sadece kendinizi düşünmeyin. Toplumun ihtiyaçları için topluma nasıl hizmet edebileceğinizi de düşünün" demişti.

Bir başka kadın aktivist olan Loujain al-Hathloul, kendisinin uzun yıllardır protesto ettiği 'kadın sürücü yasağı'nın kaldırılmasından sadece birkaç hafta önce 12 kişiyle birlikte Mayıs 2018'de tutuklanmıştı. Bu yasağın kaldırılmasından herhangi bir pay almaması ve ülkedeki kadın aktivistlerin bir 'kutlama' sevincine girmemesi için tutuklandığı konuşuluyordu.

'Loujain'in serbest bırakılması kutlanırken, Loujain'in serbest kalması için sosyal medyadan çağrıda bulunduğu gerekçesiyle Salma'nın gözaltına alınıp parmaklıklar ardında kalması ironik.'

- The Freedom Initiative'den Bethany Alhaidari