Rusya, İdlib'de Suriye ordusuna yönelik saldırının Suriye ordusu tarafından Rus hava kuvvetlerinin yardımıyla püskürttüğünü açıkladı. 

Rusya Savunma Bakanlığı'na bağlı Suriye'de Tarafları Uzlaştırma Merkezi'nden yapılan açıklamada Türk ordusunun "teröristlerin" saldırısına topçu ateşiyle destek verdiği belirtildi. Açıklamada "Moskova'nın Ankara ile temas kurmasının ardından Türkiye'nin topçu ateşini durdurduğu" belirtildi.

İLGİLİ - Savaşa adım adım: Suriye'nin 'işgal sayarız' dediği operasyon başladı

İLGİLİ - Suriye: Mutabakat geçersiz, Türkiye harekete geçerse bunu işgal sayacağız

İLGİLİ -  Operasyon başlar başlamaz hava saldırısı: İdlib'den acı haber geldi

Bugün AA tarafından geçilen haberde ÖSO'cuların İdlib'in güneyinde Neyrab'ı Suriye ordusundan geri almak üzere operasyon başlattığı bildirilmişti. Rusya Savunma Bakanlığı'na bağlı Suriye'de Tarafları Uzlaştırma Merkezi'nden yapılan açıklamada, Türk ordusunun Suriye'deki "teröristlere" destek verdiğini belirtilerek "Ankara'ya teröristlerin faaliyetlerine destek vermeyi ve onlara silah sevk etmeyi durdurma çağrısı" yapıldı.

Sputnik'in aktardığına göre Türkiye destekli militanların Kminas ve Neyrab bölgelerinde Suriye ordusunun savunmasını Türk ordusunun desteğiyle kırdığını vurgulayan Rusya'nın Suriye'deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi, şu açıklamayı yaptı:

Bunun Türk Silahlı Kuvvetleri'nin militanlara destek verdiği ilk vaka olmadığına dikkat çekmek isteriz. Türk tarafını teröristlerin faaliyetlerine destek vermeyi ve onlara silah sevk etmeyi durdurmaya çağırıyoruz.

"Teröristlerin" Kminas-Neyrab hattında Suriye ordusuna yönelik saldırıları çok sayıda zırhlı tankla gerçekleştirdiğini ve Türk ordusunun buna topçu ateşiyle destek verdiğini aktaran merkez, bu sayede Suriye ordusunun savunmasının kırıldığını belirtti.

Merkez, saldırılar sonucunda 4 Suriye askerinin yaralandığını duyurdu. 

GÖRÜNTÜLER PAYLAŞILDI
​Merkez, Rus Su-24 savaş uçaklarının Suriye'nin talebi üzerine militanlara ateş açtığını ve bunun sahadaki çatışmanın seyrini tersine çevirerek Suriye ordusunun saldırıları püskürtmesini sağladığını vurguladı.

Açıklamada Suriyeli birliklerin 1 tank, 6 piyade aracı ve yüksek kalibreli silahların bulunduğu 5 arazi aracını imha ettiği kaydedildi.

Merkez, 43 saniyelik bir video yayınlayarak Türk topçularının İdlib'de militanların saldırlarına destek verdiği anları da paylaştı:

RUSYA DIŞİŞLERİ: DİPLOMATİK KANALLARI DEVREYE ALIN
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova da yaptığın açıklamada Türkiye’ye İdlib’le ilgili abartılı açıklamalar yapmayıp bunun yerine diplomatik kanallarını devreye alma çağrısında bulundu.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın İdlib’de operasyon başlatmanın an meselesi olduğu yönündeki açıklamasını yorumlayan Zaharova, Türkiye’ye İdlib’le ilgili abartılı açıklamalardan kaçınıp, bunun yerine özel iletişim kanallarını kullanma çağrısı yaptı.

'SURİYE'NİN TOPRAKLARINDA OLDUĞU UNUTULMAMALI'
Zaharova ayrıca, “Suriyeli yetkililerin kendi topraklarında neler yapması gerektiği yönündeki açıklamalar konusunda da egemen bir devletin söz konusu olduğunu ve Suriye silahlı kuvvetlerinin kendi toprağında bulunduklarını unutmamak gerekiyor. Baz ilke bu olmalı” dedi.

TEMASLARDA KOPMA YOK
Rusya’nın Türk partnerleri ile İdlib’deki durum konusundaki temaslarını günbegün sürdürdüğünü ifade eden Zaharova, “Türk partnerlerimizle birçok konuda günbegün temaslara devam ediyoruz, hem diplomatlarımız, hem de Rus askeri uzmanlar bu çalışmaları sürdürüyor. Temaslarda herhangi bir kopma söz konusu değil” dedi ve ekledi: "Heyetler halinde karşılıklı ziyaretler konusunda ise, her an ortaya çıkabilecek ya da daha ileri bir tarihe taşınabilecek gerekliliklere göre çalışılıyor" ifadelerini kullandı.