Serdar Yüce

Suriye'nin Türk Silahlı Kuvvetleri kontrolündeki kenti İdlib, cihatçı kalıntıların yeni ticaret sahası haline dönmüş durumda. Kaçak dolar ticareti ve cihatçı işgalde kullanılmış çeşit çeşit silahların satışı bu 'ticari' faaliyetlerden sadece birkaçı. Kuzey Suriye'deki bu kentte silah satan cihatçılar 30-40 dolardan 2 bin dolara kadar fiyatları olan silahların ellerinde bulunduğunu belirtiyor. Yağmaladıklarını nakite dönüştürmeye çalışan cihatçı artıkları bu ticareti sosyal medyadan ve chat gruplarından yapmakta bir sorun görmüyor.

Örneğin...

30 dolara Çekoslovakya yapımı bir hafif makineli tüfek olan Vz-26 satılırken; atış kuvveti çok yüksek olan, Suriye savaşında da sık sık sahada kullanılan 14,5 mm keskin nişancı tüfeği bin 600 Amerikan dolarından internette satışa çıkarılabiliyor:

Suriye işgalinin en başından beri irili ufaklı çetelerin yürüttüğü bu faaliyetin yanında bir başka faaliyet daha dikkat çekiyor: Dondurulmuş dolar ticareti.

NAKİT OLARAK KULLANILACAK DOLAR SATIŞI
Cihatçı gruplar bu ticareti de yine aynı şekilde sosyal mecraları kullanarak yapıyor ya da en azından duyuruyor. Zaten sosyal medyada bu durumu özetleyen onlarca video ve görsel bulunuyor. İddiaya göre bu dolarlar sahte değil, dondurulmuş. Yani dolar gerçek ama Libya'dan çalınıp getirildiği için ABD Merkez Bankası tarafından seri numaraları dondurulmuş. Bu nedenle de uluslarası bankacılık işlemlerine giremiyor. Ancak elden ele, nakit olarak kulllanılabiliyor.

Zaten cihatçılar, çekip paylaştıkları videolarda da bunu anlatıyor. Milyonlarca doların dizili olduğu alanda çekim yapan cihatçılar paralardan rastgele seçtiklerini, döviz bürolarında olan para sayma ve belirleme makinelerinden geçiriyor ama makinelerden herhangi bir uyarı gelmiyor...

CİHATÇILARDAN YÜZDE 50 İNDİRİM KAMPANYASI
Cihatçılar bu dolarlar için bir de kampanya yapmış. Yüzde 50 indirim yaptıkları dolarlar için yine karşılık olarak seri numaraları dondurulmamış Amerikan doları istiyorlar. Yani bin dolar getirene seri numarası dondurulmuş 2 bin dolar veriyorlar.

İDLİB TÜRK LİRASINA GEÇMİŞTİ
Bilindiği gibi İdlib'te, kentin TSK'nın kontrolüne geçmesiyle birlikte Türk Lirası yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştı. Doların Suriye Lirası karşısında yoğun bir değer kazanmasının ardından İdlib ve yakın bölgelerdeki TL kullanımı daha da hızlanmıştı.