Moskova'da imzalanan İdlib anlaşmasında Suriye'deki çatışmalar yeni bir evreye girmiş, dünyanın 'yasadışı' olarak kabul ettiği birçok cihatçı grup açık hedef haline gelmişti. Anlaşma ile, AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e bu grupların temizlenmesi sözünü vermişti. Ancak cihatçı gruplar, faaliyetlerine devam etme kararı aldı ve bu durum eğer önlenemezse Türkiye'nin aleyhine anlaşmanın yırtılması anlamına geliyor...

Rus Askeri Polisi ve TSK güçlerinin İdlip’te M4 otoyolu üzerindeki ilk ortak devriyesi sorunlu başladı. Erdoğan ve Vladimir Putin’in 5 Mart’ta Moskova’da varlığı anlaşma uyarınca M4 Lazkiye-Halep otoyolu 15 Mart’ta Rus Askeri Polisi ve TSK güçlerinin ortak devriyeleri ile güvenli trafiğe açılacaktı. İki ülke dışişleri bakanlarınca açıklanan mutabakat metninde “Türk-Rus ortak devriyeleri, 15 Mart 2020 tarihinde M4 karayolunun Trumba’dan (Serakib’in 2 km batısı) Ayn el-Havr’a kadar olan kesimi boyunca başlatılacaktır” deniliyordu. Ne var ki bugün ilk denemesi yapılan Rus-Türk ortak devriyesi cihatçı gruplar ve destekçilerinin otoyol üzerine barikatlar kurarak sürdürdüğü yol kesme eylemleri nedeniyle planlandığı gibi gerçekleştirilemedi. Devriye yalnızca Serakib’in batısında Suriye Ordusu kontrolünde bulunan yaklaşık 2 kilometrelik sınırlı bir alanda gerçekleşebildi.

'RUS ÖLDÜRÜNE 25 BİN DOLAR'
M4 yolundaki ortak devriyeleri engellemek için cihatçı grupların organize ettikleri protestoda Neyrab bölgesinde TSK araçları taş yağmuruna tutuldu.

Yine M4'ün Neyrab bölgesinde silahlarıyla beliren cihatçılar, yayınladıkları bir videoda Türkiye'ye de, Rusya'ya da izin vermeyeceklerini açıkladılar.

M4 yolundaki protestoları paylaşan Nusracı 'muhabir' Taher el Omar, Telegram hesabından keskin nişancılara "Rus devriyelerine eşlik edenlerden her birini öldüren 25 bin dolar ödül kazanır" sözleriyle çağrı yaptı.

'TÜRKİYE BİZDEN EK SÜRE ALDI'
Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “İdlip’te icra edilen 1’inci Türkiye-Rusya birleşik kara devriyesi; olası provokasyonları ve bölgedeki sivil halkın zarar görmesini önlemek amacıyla, Türk ve Rus Müşterek Koordinasyon Merkezleri arasındaki koordine sonucunda gerekli tedbirler alınarak icra edilmiştir” denildi.

Rusya Savunma Bakanlığı ise devriye güzergahının sivil halkı kalkan olarak kullanan radikal çetelerin provokasyonları nedeniyle kısaltıldığını açıkladı. Rus tarafı ayrıca Türkiye’nin M4 otoyolu çevresindeki tampon bölgeye dair mutabakatın uygulanabilmesi “ek süre” aldığını söyledi.

NE İSTENİYORDU?
Moskova Mutabakatı uyarınca ortak devriyelerle açılacak olan otoyolun kuzeyindeki 6 km’lik alan Türkiye tarafından güneyindeki 6 kilometrelik alan da Rusya tarafından kontrol edilerek güvenlik sağlanacaktı. Bu da bölgenin ağır silahlardan arındırılmasını ve El Kaide kökenli örgütler ve destekçilerinin bölgeden uzaklaştırılmasını gerektiriyor, bu da TSK’den bekleniyordu. Ancak bu yönde bir gelişme yaşanmadı. Aksine, Uygur Türkü cihatçılardan oluşan Türkistan İslam Partisi’nin Cisr el-Şuğur kasabası ve çevresindeki işgali sürüyor.