Toplumsal Dış Haberler

Lübnan’da ekonomik kriz ve Covid-19 karantinasına karşı üç gün önce başlayan protestolar büyüyerek devam ediyor. Dün gece polisle eylemciler arasında çıkan çatışmalarda ağır yaralanan yurttaşların biri hayatını kaybetti.

Ölen yurttaşın kardeşi, AFP’ye (Agence France-Presse) verdiği demeçte kardeşinin dün akşam saatlerinde polis kurşunuyla yaralandığını söyledi.

GÖSTERİLERİ İZLERKEN ÖLDÜRÜLDÜ
Kardeşinin polis kurşunuyla vurulduğu sırada ülkenin Trablus şehrinde gösterileri izlediğini söyleyen acılı yurttaş, kardeşinin hastaneye nakledildikten sonra bu sabah hastanede öldüğünü söyledi.

İsminin Ömer Tayba olduğu öğrenilen yurttaş, 29 yaşındaydı. Bir fırında işçiydi. Yerel basının iddiasına göre bu üç gündür devam eden eylemlerdeki ilk can kaybı oldu.

Lübnan’ın Ulusal Haber Ajansı’nın haberine göre dün gece eylemlerde 226 kişi yaralanma gerekçesiyle hastanelere başvurdu.

KARANTİNA, İNSANLARI AÇ BIRAKTI
Protestoların başladığı Trablus şehri, pandemi başlamadan önce de Lübnan’ın en yoksul bölgelerinden biriydi. Pandemi, ekonomik durumu daha da kötüleştirdi.

Bu ayın başında gerekli önlemler alınmadan tam karantina uygulamasına geçilince birçok yurttaş tüm gelirini kaybederek açlıkla boğuşmaya başladı.

Ülke çapında 24 saatlik eve kapanma yasağı yürürlükte, market alışverişleri dahi sadece eve teslimatlarla sınırlı.