Toplumsal Ortadoğu

Lübnan'da Hizbullah ve siyasi kanadı Emel Hareketi destekçileri, bugün Beyrut Limanı'nda geçen yıl meydana gelen patlamayı soruşturan hakim Tarık el-Bitar'ın yerine başkasının atanması talebiyle Beyrut Adalet Sarayı önüne doğru yürüyüş için toplanmıştı.

Yürüyüşe geçen göstericiler, Et-Tayyuna mevkiine geldiği sırada bazı binaların üzerinden ateş açılmış; ilk belirlemelere göre 6 kişi ölmüş, 30’un üzerinde kişi de yaralanmıştı.

Twitter'da gazeteci Hasan Sivri'nin aktardığı görüntülerde, saldırının hemen ardından canlı yayında bir binaya havan topu düştüğü görülebilen bölgeden çatışma sesleri geliyordu.

Hizbullah ve Emel Hareketi, saldırıdan kısa bir süre sonra ortak açıklama yapmış; keskin nişancıların, göstericilerin başlarını hedef alarak ateş açtığını belirtmişti.

FAŞİST 'LÜBNAN GÜÇLERİ' ÜSTLENDİ
Faşist Samir Caca grubunun (Lübnan Güçleri), saldırıya dair ilk açıklaması grubun üyesi ve Lübnan parlamentosunda milletvekili İmad Wakim’den gelmiş; Wakim, “Başlayan çatışma bir partiyle diğer parti arasındadır. Bir topluluk ile diğer topluluk veya bir bölge ile diğer bölge arasında değildir. Bu çatışma, Hizbullah ile devletten geri kalan kurumlarını Hizbullah egemenliğinden korumak için diğer her topluluktan özgür Lübnanlılar arasındadır. Bu adaleti korumak içindir” sözleriyle saldırıyı neredeyse açıkça üstlendi. 

Hizbullah ve Emel Hareketi de Wakim’in açıklamasının hemen ardından saldırının arkasında Lübnan Güçleri Partisi’nin (Semir Caca grubu) olduğunu ifade eden açıklama yaptı.

'SEMİR CACA GRUBU' KİMDİR?
Faşist Semir Caca Grubu, ilk olarak Lübnan İç Savaşı’nda Hristiyan bir milis gücü olarak kurulmuş; iç savaş sırasında Filistin Kurtuluş Örgütü ve Suriye ordusuna karşı savaşmıştır. İç savaş sona erdikten sonra yasaklanan parti, 2005’teki Sorosçu Sedir Devrimi’nin ardından tekrar yasallaşmıştır.