Toplumsal Dış Haberler

Yakıcı birçok gündem yüzünden iç politikaya çok yansımasa da dış politikada oldukça kritik ve birçoğu geri dönülmesi zor adımlar atılıyor... AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ABD'den eli boş döndüğünü söylemesi ve Rusya ile yakınlık derecesinin ilerletilmesi niyetinde olduklarını açıklaması da gelişmelerin başında geliyor. 

Bugün yeni bir açıklama ve yeni bir hamle geldi. Birleşmiş Milletler 76. Genel Kurul görüşmeleri için New York'ta bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Erdoğan'ın 'Rusya ile ilişkileri geliştirme gayretinde" olacaklarını açıklamasının hemen sonrasında ve 29 Eylül'de Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin İdlib konulu toplantısının hemen öncesinde İdlib'teki faaliyetlerinden ötürü Türkiye'yi suçlayan bir açıklama yaptı. Rusya'nın İdlib'teki cihatçılarla ilgili defalarca uyarı yaptığı ve artık bu konuda müzakereye kapalı olduğu bilinen bir gerçek. 

'TÜRKİYE BUNU UZUN SÜRE ÖNCE YAPMASI GEREKİYORDU'
Lavrov, Rusya'nın Erdoğan-Putin görüşmesi öncesi İdlib'de, gerginliği azaltma anlaşmasına rağmen, neden saldırılarını artırdığı ve ABD ve Rusya arasında Fırat'ın doğusu konusunda bir uzlaşı olup olmadığı sorularına şöyle yanıt verdi:

İdlib'de Rusya Devlet Başkanı ve Türkiye Cumhurbaşkanı arasında özel bir anlaşma var ve Türk muhataplarımız normal muhalifleri teröristlerden ayırma sorumluluğunu üstlendi. Bunun uzun süre önce yapılması gerekiyordu ama olmadı, biraz yavaş ilerliyor.

Lavrov, 29 Eylül'de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki zirvede İdlib konusunun ele alınacağını da sözlerine ekledi.

LAVROV'UN ARDINDAN RUS UÇAKLARI SALDIRIYA GEÇTİ
Sergey Lavrov'un açıklamasının hemen ardından Rus Hava Kuvvetleri'nin İdlib'deki bazı noktalara saldırı düzenledikleri haberi geldi. Yerel kaynakların iddiasına göre, Rus jetlerinin vurduğu bölgeler TSK birliklerinin üslendiği bölgelere yakın ve cihatçıların konumlandığı noktalar. 

Birkaç saat içinde TSK kontrolündeki bölgelerde bulunan altı nokta vuruldu. Bunlardan ikisinin Afrin bölgesinde olması da dikkat çekti. İdlip’te vilayetin fiili yöneticisi konumundaki El Kaide kökenli Heyet-i Tahrir’uş Şam (HTŞ) örgütünü hedef alan hava saldırılarını M4 ve M5 otoyolları çevresinde yoğunlaştırdı. Sadece 25 Eylül günü Suriye sahasında toplam 12 hava saldırısı düzenlendi.

SURİYE İÇİN YENİ DÖNEM AÇILIYOR
Rus Hava Kuvvetleri'nin noktasal saldırılarının yanında Suriye Ordusu'nun topçu saldırıları da İdlib'e yoğunlaştı. Rusya - Suriye cephesinin İdlib'i geri istediği, öte yandan cihatçıların ise son çare olarak İdlib çevresinde üslendiği de biliniyor. Henüz yapılan saldırıların detayları hakkında taraflardan bir açıklama yapılmasa da, bu saldırılar Rusya'nın İdlib konusunda müzakereye kapalı olduğu mesajı olarak algılandı. Çünkü Rusya'nın hamlesi, Erdoğan'ın Rusya ile yakınlaşma manevrasının hemen sonrasında ve Putin'le yapacağı toplantının ise hemen öncesinde gerçekleşti. 

Öte yandan bu hava hareketliliği, Suriye-Rusya cephesinin kapsamlı bir kara operasyonuna girişeceğinin de sinyallerini veriyor.