Çeviri: Ercan Çankaya

Al-Monitor’un ulaştığı askeri uzmanlar ve cihatçı şefleri, terör örgütünün çöl bölgesinin arazi şartlarından yararlanarak, hızlı ve küçük gruplar halinde hareket ederek bölgede saldırılarını tekrar yoğunlaştırdığını açıkladı.

IŞİD, Suriye ve Deyrezzor’daki çöl bölgesine ek olarak Halep-Hama-Rakka üçgeninde de faaliyetlerini artırdı. Suriye ordusu ve Rus hava kuvvetleri, IŞİD’in faaliyetlerini durdurmak için her iki bölgede de hemen her gün operasyon düzenliyorlar.

Cihatçı terör örgütü, sadece ocak ayı içinde bölgede 153 Suriye askerini katletti. Bunların 70’i, pusuda katledildi. Buna karşılık Rus hava kuvvetleri ve Suriye ordusunun düzenlediği operasyonlarda 81 terörist öldürüldü.

SURİYE ORDUSU OPERASYONA BAŞLADI
IŞİD saldırıları, ilk yarısını tamamladığımız şubat ayında da devam ediyor. İthriyah-Sukhna arasındaki çöl bölgesinde gerçekleşen bir saldırıda 19 Suriye askeri öldürüldü.

Birkaç gün önce Suriye ordusuna bağlı birlikler; Deyrizor, Humus ve Hama kırsalında kapsamlı bir temizlik harekatına başladılar. Operasyonun ana görevi, Şam’ı Deyrezzor’a bağlayan otoyolun güvenliğinin sağlanması.

Operasyonda şimdiye kadar 29 cihatçı ölü ele geçirildi.

‘GENİŞ VE BOŞ ARAZİNİN İMKANLARINDAN YARARLANIYORLAR’
İdlip’te yaşayan askeri Yüzbaşı Abdüsselam Abdürrezzak, Al-Monitor’a verdiği demeçte “Terör örgütünün çöl bölgesindeki geniş ve boş arazi şartlarını kullanarak bölgede saflarını yeniden düzenledi” diye konuştu. Yüzbaşıya göre manevra yapma ve pusu kurma kabiliyetini artıran terör örgütü, küçük ve hızlı hareket edebilen hücreleri arasında haberleşme ağının etkililiğine güveniyor. Sürekli kayıplar nedeniyle Suriye ordusunda ve İranlı milislerde sürekli devir daim olması nedeniyle ordu güçleri ve milisler eğitim açısından yetersiz. Öte yandan IŞİD, orduya düzenlediği her saldırıdan sonra yeni silahlar ele geçirdiği için askeri gücünü artırıyor.

‘TAŞIMASI KOLAY SİLAHLAR KULLANIYORLAR’
Yine Al-Monitor’a konuşan, İdlip’te yaşayan bir cihatçı şefi; IŞİD’in bölgede sürekli güç kazanmasının nedeni olarak arazi şartlarına iyi uyum sağlamasını, küçük gruplar halinde hareket ederek taşıması ve kullanması kolay silahlar kullanmasını gösterdi. Örgüt 2010’dan önce Irak’ta uyguladığı stratejinin aynısını şu an Suriye’de kullanıyor. O dönemde de Irak’ta küçük gruplar halinde hareket ederek hızlı ve etkili saldırı, hızlı geri çekilme taktiğini kullanmışlardı.

SURİYE ASKERLERİNİN EĞİTİMLERİ YETERSİZ
IŞİD’in Suriye ordusuna ağır kayıplar verdirmesinin iki temel nedeni var: Birincisi, cihatçıların IŞİD’in bölgeden temizlenmesi sürecinde ölmemeyi başarmış; tecrübeli teröristler olması. Öte yandan Suriye ordusu askerleri her orduda olan, hızlı ve klasik acemi eğitimi sürecinden geçiyorlar. Rusya da bu sorunun farkında olduğu için Suriye ordusunun eğitim sisteminde şartlara uygun yeni reformlar yapmak istiyor.

Terör örgütü, tüm stratejisini sürpriz saldırılara ve çölde gizlenmeye dayandırdığı için hava saldırılarıyla kontrol altına alınması çok kolay olmuyor.