2020'nin ilk günlerinde Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'yi, Kasım 2020'de ise üst düzey nükleer fizikçi Muhsin Fahrizade'nin öldürülmesinin ardından İran bir kez daha üst düzey bir suikastla sarsıldı.

İran Devrim Muhafızları'nda görev yapan bir albay olduğu açıklanan Hasan Sayad Hüdayi, evinin yakınlarında aracındayken motosikletli kişiler tarafından çapraz ateşe alınarak öldürüldü.

Gerçek Gündem'de aktarıldığına göre İran Devrim Muhafızları'ndan yapılan açıklamada Hüdayi için 'kutsal mekanların koruyucusu' ifadesi kullanıldı. Tahran yönetimi bu sıfatı, Irak ve Suriye'de İran adına görev yapan kişiler için kullanıyor.

Kudüs Gücü'nün bir parçası olduğu belirtilen Hüdayi'nin geçmişte Suriye'de görev yaptığı belirtildi.

Tahran yönetiminden yapılan ilk açıklamada suikastın 'küresel kibirle bağlantılı unsurlar' tarafından gerçekleştirildiği belirtilerek ABD ve İsrail işaret edildi.

İran Cumhurbaşkanı Reisi ise yaptığı açıklamada suikastla ilgili olarak yabancı ülkeleri işaret ederken, suikastın intikamının alınacağını söyledi.

İSRAİL BASINI: TÜRKİYE'DE SUİKAST PLANLAMIŞTI
İsrail merkezi Haaretz'te yer alan haberde ise Albay Hüdayi'nin son aylarda birçok ülkede İsrailli iş insanları ve diplomatlara yönelik saldırı planlarının arkasındaki isim olduğu iddia edildi.

Haberlerde Albay Hüdayi'nin içlerinde Türkiye'deki bir İsrail konsolosluk görevlisinin de bulunduğu üç kişiye suikast planladığı ancak bu planların Mossad tarafından önlendiği iddia edildi. Türkiye'de Mossad tarafından yakalanan Mansur Resuli isimli kişinin İran topraklarında sorgulandığı ve suikast planlarını itiraf ettiği öne sürüldü.

İsrail basını ayrıca Albay Hüdayi'nin İsrailli iş insanı Teddy Sagi'ye yönelik Kıbrıs'taki suikast planının arkasındaki kişi olduğu öne sürüldü.