Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı, TSK’nın dün gece ülkenin kuzeyine başlattığı hava operasyonunu kınadı.

Yazılı bir açıklama yapan Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı, dün gece TSK’ya ait 18 uçağın ülkenin kuzeyinde Sincar, Ninova ve Mahmur’daki mülteci kamplarına hava saldırısı düzenlediğini belirtti.

Açıklamada hava saldırısı “provokatif bir eylem ve uluslararası sözleşmeler uyarınca iyi komşuluk ilişkilerine aykırı ve Irak’ın egemenliğinin açık bir ihlali” olarak nitelendi.

Türkiye’yi Irak’ın hava sahasını ihlalden vazgeçmeye çağıran açıklamada komutanlığın “ortak sınırlarda güvenlik durumunun kontrolü konusunda iki ülke arasındaki işbirliğine tamamen hazır olduğu” kaydedildi.

MSB DUYURMUŞTU
Milli Savunma Bakanlığı dün gece Irak’ın kuzeyine “Pençe-Kartal Operasyonu” başlattığını duyurmuştu.

Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Sincar, Karacak, Kandil, Zap, Avaşin Basyan ve Hakurk'a dün gece Türk Silahlı Kuvvetleri’nce hava harekatı düzenlendi. Bakanlık açıklamasında, “Bu harekâtta azami oranda yerli ve milli mühimmat kullanılarak terör örgütünün anılan bölgelerdeki varlığına ağır bir darbe indirilmiştir. Harekâtın planlama ve icrasında sivil halkın can ve mal güvenliği ile çevrenin korunması konusunda azami hassasiyet gösterilmiştir. Pençe-Kartal Operasyonu ile ülkemizi, milletimizi ve hudut güvenliğimizi tehdit eden teröristlere ait barınak, sığınak ve mağaralardan oluşan 81 hedef imha edilmiştir. Uçaklarımız emniyetle üslerine dönmüşlerdir” denilmişti.