Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) bağlı Duhok vilayetinin Zaho ilçesinde turistik bir tesisi hedef alan ve dokuz sivilin ölmesine, en az 30 sivilin yaralanmasına neden olan saldırıya dair tartışmalar sürerken Irak Parlamentosu da özel gündemli oturumla toplandı.

Türkiye'nin Iraklı yetkililerden gelen suçlamaları reddedip PKK'yı işaret etmesinin ardından, Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, "Bombardıman esnasında PKK güçlerinin söz konusu bölgede olmadığını ve bombardımanın Türkiye tarafından yapıldığını" söyledi.

Rûdaw TV'ye konuşan Hüseyin, "Türkiye istediği zaman Irak topraklarına giremez" derken, saldırı konusunda Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'ne resmi olarak şikayette bulunduklarını da açıkladı.

Hüseyin’in açıklamaları özetle şöyle:

Taraflar saldırıdan, özellikle de Türkiye ders almalı. Irak Suriye gibi değil, Irak'ı Suriye'ye benzetmesinler ve Irak'a müdahale edilemez.

Türkiye'nin bu saldırıdan sonra politikasını değiştirmesi gerekiyor. Irak, Türkiye ile diyalog yoluyla iyi ilişkiler kurmak istiyor.

Ancak söz konusu ilişki, “istedikleri zaman saldırmaları ve Irak topraklarında askeri operasyon yapıp Irak topraklarına girmeleri” şeklinde olmamalıdır.

'TÜRKİYE SORUNLARINI IRAK'A TAŞIDI'

PKK'nın Türkiye için sorun olduğunu biliyoruz, fakat Türkiye istediği zaman Irak topraklarına giremez.

Türkiye ve PKK, sorunlarını Irak'a taşıdı ve biz bu hususu kabul etmiyoruz.

Irak, komşularıyla olan sorunlarını askeri yollarla çözmek istemiyor.

'PKK GÜÇLERİ ORADA DEĞİLDİ'

Dokuz kişinin öldüğü Zaho bombardımanı sırasında, PKK güçleri orada değildi ve bombardıman Türkiye tarafından yapıldı.

Türkiye ortak bir komite kurmaktan bahsediyor, fakat henüz ne resmi bir özür diledi ne de bir mektup gönderdi.

PKK’nın askeri faaliyetlerini Irak topraklarında ve Kürdistan'dan organize etmesi ve başka bir ülkeye saldırması kabul edilemez.

Türkiye, sık sık PKK'nın peşinde olduğunu ve PKK ile savaştığını söylüyor ama savaşın büyüdüğünü görüyoruz ve Türkiye’nin hedefledikleri yerlerin PKK'nın bulunduğu yerler olmadığını görüyoruz. Peki niyetleri nedir?

PKK'nın Irak'ta bulunma hakkı yok. PKK ne Irak Kürtlerinin sorunu ne Irak Araplarının sorunu ne de Irak'ın kendisinin sorunudur. Nihai çözüm için Türkiye ve PKK, Irak topraklarında olmamalıdır.

IRAK PARLAMENTOSU ÖZEL GÜNDEMLE TOPLANDI
Öte yandan Irak Parlamentosu, bazı milletvekilleri ve Parlamento Başkanı Muhammed Halbusi’nin çağrısıyla Zaho'da yaşanan katliam gündemiyle toplandı.

Özel oturumda, Irak Dışişleri Bakanı Fuat Hüseyin, Irak Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı da yer aldı.