Toplumsal Dış Haberler

Libya’da Trablus merkezli İslamcı Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH), İçişleri Bakanı Fethi Başağa’yı görevden alarak hakkında soruşturma başlattı. Başağa şu sıralarda Türkiye'de bulunuyor, hatta bugün Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'la görüşmüştü.

Libya’da, UMH karşıtı eylemler Trablus kentinden Misrata’ya yayılmıştı. Göstericilerin çıktığı meydanlarda elektrikler kesilmişti. Göstericilerin talepleri arasında İçişleri Bakanı Fethi Başağa’nın görevden alınması ve ağırlaşan hayat şartlarının düzeltilmesi vardı.

Libya’da göstericiler, Türkiye’nin desteklediği hükümetin başındaki Serrac’ın evine girmeye çalışmış, Serrac, askeri liderleri ve yetkilileri toplayıp sokağa çıkış yasağını uzatma kararı aldırmıştı.

'TÜRKİYE'YE SERRAC'TAN HABERSİZ GELDİ'
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Libya İçişleri Bakanı Fethi Başağa ile bir araya gelmişti. Görüşmede, Libya'daki son durum ele alınmıştı.

Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre Bakan Akar, konuk Bakan Başağa'yı askeri törenle karşıladı. Daha sonra baş başa yapılan görüşmede, Libya'daki son durum hakkında görüş alışverişinde bulunuldu. 

Al-Arabiya kanalının iddiasına göre ise Başağa, Serrac’dan habersiz bir şekilde Türkiye’de bulunuyor.

DARBE GİRİŞİMİ İDDİASI
Bu gelişme Libya'da darbe girişimi olarak aktarıldı. Libya'da Türkiye'nin destek verdiği hükümete yönelik, İhvancıların darbe girişimi yaşandığı iddiası birçok kaynak tarafından geçildi. Görevden alınan ve Türkiye'ye yakınlıığıyla bilinen İçişleri Bakanı Fethi Başağa ve ona bağlı silahlı güçlerin elinden, İslamcı hükümetin başkenti Trablus'u koruma görevi alınmış oldu. Bu görev şimdi Serrac'a darbe girişimini engellediği iddia edilen Usame Cuveyli ve ona bağlı birliklere verildi. 

Son dönemde Türkiye'yle yakın ilişkiler kuran UMH Başkanı Fayiz es-Serrac'ın Fransa ile iletişime geçtiği konuşuluyordu. Serrac İhvan'a ihanet etmekle suçlanıyor.

Dolayısıyla bu darbe girişimi, Müslüman Kardeşler arasında bir iktidar kavgası olarak okunuyor.