Rus ve Suriye Hava Kuvvetlerine ait savaş uçakları dün (20 Eylül) İdlip bölgesinde 28 hava saldırısı daha düzenledi. Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye ile İdlib güneyindeki M4 otoyolunda gerçekleştirilen ortak askeri devriyenin sonlandırıldığını açıkladı.

Dün, Suriye ve Rus savaş uçakları cihatçıların İdlib'deki komuta merkezini yerle bir etti. Al Masdar'ın da geçtiği bilgide vurulan komuta merkezi Hurras el Din'e ait. Hurras el Din, Suriye'deki cihatçı artıklarının yeni çatı örgütü. İsminin Türkçe anlamı 'Dinin Muhafızları' olan örgütün El Kaide'ye bağlı olduğu belirtiliyor.

Suriye ve Rus jetleri dün sabah saatlerinden itibaren cihatçı örgütün İdlib'de konumlandığı yerleri yoğun bombardımana tuttu. AMN'in Lazkiye Valiliği'ndeki bir saha kaynağından aktardığına göre, iki jet İdlib genelinde bir dizi cihatçı üs ve depoyu vurarak örgüte ağır hasar verdi. Saldırı sırasında Rus keşif uçağıyla desteklenen Suriye Hava Kuvvetleri'nin cihatçı grubun komuta merkezini vurarak yıktığı belirtildi.

5 MART'IN SONUNA DOĞRU
Türkiye, ağır kayıpların verildiği çatışmaların ardından 5 Mart’ta Moskova’da Rusya ile bir ateşkes anlaşmasına varmış, Lazkiye-Halep otoyolunun ve çevresinin güvenliğinin sağlanması taahhüdünde bulunmuştu. Ancak cihatçıların bu bölgedeki faaliyetleri sürdü. Hatta Lazkiye-Halep yolu üzerindeki Türk-Rus askeri devriyeleri pek çok kez cihatçıların saldırılarına uğradı, hayatını kaybeden askerler de oldu.

Rusya ile Türkiye arasında 16 Eylül’de yapılan görüşmelerde Türkiye, Suriye ordusunun kontrolündeki bölgelerde bulunan gözlem noktalarını çekmeyi reddetti. Aynı gün söz konusu gözlem noktalarının çevresi, Şam hükümetini destekleyen sivillerin protestolarına sahne oluyor, Rus savaş uçakları da Türkiye sınırına yakın bölgeler de dahil olmak üzere İdlip’deki cihatçı mevzilerini vuruyordu.

Gelinen noktada, Rusya Türkiye'nin taahhüt ettiği gibi cihatçı saldırıların kesilmemesi halinde ateşkesi bozacağını açıkça belirtmiş oldu.

ORTAK DEVRİYE BİTTİ
İdlib'deki gelişmeler yaşanırken, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'dan da kritik bir açıklama geldi. Lavrov, Türkiye ile, İdlib güneyindeki M4 otoyolunda gerçekleştirilen ortak askeri devriyenin sonlandırıldığını açıkladı. "Terörle mücadele bir numaralı görevimizdir" diyen Lavrov "M-4 karayolu rotasında ortak devriyenin, durum yatışır yatışmaz yakında devam edeceğine sizi temin ederim" ifadelerini kullandı.