Toplumsal Dış Haberler

Ortadoğu'nun incisi Palmira Antik Kenti, Suriye'deki cihatçı işgalin en görünür acılarından birini insalığın hafızalara kazıdı. Mayıs 2015'te işgal edilen Palmira, dünyanın gözleri önünde yıkıldı, talan edildi. Palmira'nın sonuna kadar direnen koruyucuları ise IŞİD katillerinin elinde can verdi. Bugün aynı Palmira, benzer bir mücadele ve emekle yeniden kuruluyor...

Mayıs 2015'te IŞİD çeteleri Palmira'yı işgal ettiğinde, baş arkeolog Halid Esad'ı oracıkta idam ettiler. İddiaya göre antik hazinenin yerini öğrenmek istiyorlardı 82 yaşındaki arkeologtan. Halit Esad ise, M.S. 1'inci yüzyıldan kalan en iyi durumdaki antik varlıklardan biri olarak kabul eden Palmira'ya ihanet etmedi. Suriye'nin antik geçmişinin en önemli uzmanlarından biri olan Halid Esad antik kentteki müze binasının önünde toplanan kalabalığın karşısında kafası kesilerek katledildi. Esad'ın cesedi de Palmira Harabelerine asılmıştı.

Akabinde IŞİD, antik kentte yıkıma başladı. IŞİD'e bağlı siteler ve sosyal medya hesapları bu yıkıma dair çokça görüntü paylaştı. Elinde balyozla heykel yıkanlar, antik mezarları patlayıcıyla patlatanlar...

Yaklaşık 10 ay IŞİD'in elinde kalan Palmira, Mart 2016'da Suriye Ordusu tarafından kurtarılmış ancak uzun süre IŞİD'in canlı bomba saldırıları ve karşı ataklarıyla sarsılmıştı.

TAMEMEN YIKILMADI, ÇALINIP SATILDI
IŞİD'in Palmira'da birçok eseri yok ettiği, birçoğunu tanınmaz hale getirdiği doğruydu. Ancak asıl önemli gelişme kısa süre sonra ortaya çıktı. Buna göre IŞİD yıkım görüntülerini bilinçli olarak paylaşıyordu. Bu sayede de çalınıp Avrupa ülkelerindeki hazır alıcılara satılan eserleri de kimse fark etmeyecekti! Zaten ıIŞİD işgalinden kurtarılan Palmira'da birçok eserden iz veya kalıntı bile yok. Bu da IŞİD'in işin ticaretini yaptığı iddialarını doğrular nitelikte.

İNSANÜSTÜ BİR ÇABA GÖSTERİLİYOR
Bugün büyük oranda cihatçı işgalden kurtarılan Suriye, yaralarını sarmaya çabalaıyor. Bu çabalardan belki de en hummalısı ise Palmira'da veriliyor. Ülkenin yetenekli restaratörlerinden kurulan bir ekip, Palmira'yı yeniden inşa etmek için kolları sıvadı. IŞİD'in parçaladığı eserler ince çalışmalarla birleştiriliyor, onarılıyor. Şam Ulusal Müzesi kontrolünde yürütülen restorasyon yerel malzemeler kullanılarak aslına maksimum uygunlukta bir onarımdan geçiyor.

Çalışmalarla ilgili ilk fotoğraflar da geldi:

Palmira harabeleri, M.S. 1'inci yüzyıldan kalan en iyi durumdaki antik varlıklardan biri olarak kabul ediliyor. Ortadoğu'nun en önemli antik kompleksini barındıran Palmira, antik dönemin ticaret metropollerinden biriydi.