Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) üyeleri örgütün 54'üncü kuruluş yıldönümünde yürüyüş düzenledi.

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi'nin efsanevi lideri ve kurucusu, komünist Dr. George Habaş idi. Uçak kaçırmaları ile efsaneleşen Leyla Halid de Filistin Halk Kurtuluş Örgütü'nün üyesiydi.

İsrail'deki Lod kentinde 2 Ağustos 1926'da Hıristiyan Ortodoks bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen George Habaş, 1948'de tıp öğrencisi olarak ailesinin yanına döndüğünde ülkesini işgal altında buldu.

İşgalci İsrail ordusunun mallarına el koyduğu 10 bin kişinin arasında George Habaş ve ailesi de vardı. 

Lübnan'ın Beyrut kentindeki Amerikan Üniversitesi'nde tıp eğitimini tamamlayan ve doktor olan Habaş, öğrencilik yıllarında direniş hareketiyle buluştu. İşgale karşı silahlı mücadeleyi savunan İntikam Gençliği adlı örgüte katılan Habaş, Ürdün'deki Filistin mülteci kamplarında çalışarak yaşananlara tanıklık etti.

Habaş, 1951 yılında Nasırcılık, pan-Arabizm ve sosyalizmi savunan Milliyetçi Arap Hareketi'nin (MAH) kurucuları arasında yer aldı. Habaş 1957'de Ürdün hükümetine karşı darbe girişimiyle suçlanarak gıyabında hüküm giydi ve 1958'de Mısır'la birlikte Birleşik Arap Cumhuriyeti'ni oluşturan Suriye'ye geçti. Birleşik cumhuriyetin başarısız olup dağılması üzerine tekrar Beyrut'a dönen George Habaş, MAH'ı yeniden örgütlemeye girişti.

1967'de İsrail'le Arap devletleri arasındaki Altı Gün Savaşı'nda Arap devletleri ağır yenilgi aldı. George Habaş ve çevresi çok sayıda Arap ülkesinin yenilgisinin yarattığı iklimde FHKC'nin kuruluş sürecini örgütledi. 

Habaş'ın liderliğinde bir araya gelen MAH, Filistin Kurtuluş Cephesi ve bazı diğer direniş örgütleri 11 Aralık 1967'de, Filistin direnişinin sol karakterini kazanmasında belirleyici rol oynayacak olan Filistin Halk Kurtuluş Cephesi'ni kurdu. Habaş genel sekreter oldu. FHKC, 1969'daki kongresinde Marksist-Leninist çizgiyi benimsedi. FHKC, Arap ve Yahudi halklarının barış içinde bir arada yaşayacağı tek Filistin devletini ana hedefi yaptı. Zaman zaman El Fetih ile FHKC arasında gerilimler yaşandı.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) içindeki örgütlerden olan FHKC Türkiye dahil birçok ülkenin sol örgütlerine Lübnan-Suriye hattında gerilla eğitim kampları açtı. 

İşgalleri sona erdirerek renk, ırk, cinsiyet ve dini inançları ne olursa olsun tüm insanların özgür yurttaşlar olarak eşitlik içinde yaşadığı demokratik bir toplum oluşturmak isteyen FHKC, bunun gerekliliği olan şu maddeleri hedeflemekte:

-Demokratik değerlerin tüm kamusal araçlarla (siyasi, sosyal ve ekonomik) yaygınlaştırılması.

-Medeni hukukun kurulması

-Kadın haklarının tanıtılması ve korunması

-Çocuk haklarının tanıtılması ve korunması

-Adil, ve bağımsız bir seçim sistemi oluşturmak ve siyasi çoğulculuğa saygı duymak

-Yargı, yürütme ve yasama organlarının ayrılması

-Yasalara saygı duyulmasını sağlamak

-Herkesin eğitim alabileceği ulusal bir eğitim sistemi kurmak

-Herkesin faydalanabileceği sağlık sistemi kurmak

-Toplumun ihtiyaçları ile orantılı sanayi ve tarım sistemi geliştirmek.

Bugün gerçekleştirilen yürüyüşten görüntüler: