Toplumsal Haber Merkezi

Türkiye'de gündemi koronavirüs salgını tutuyor ama Suriye ve Libya'da Türkiye'yi de yakından ilgilendiren gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Rusya Türkiye'yi İdlib mutabakatının uygulanarak cihatçı çetelerin yok edilmesi konusunda sıkıştırırken Libya'da Halife Hafter'in ordusu ilerlemesini sürdürüyor.

Daha bugün, Libya'da esir alınan Suriyeli bir paralı askerin Türkiye tarafından Libya'ya getiriliş sürecini anlattığı bir video paylaşılmıştı. İbrahim Muhammed Derviş adlı paralı asker, Suriye'de bir dönem El Nusra üyesi olduğunu, 2017 yılında ise Heyet Tahrir'uş Şam'a katıldığını anlatmıştı. Videoda kendisine Türkiye'den ne kadar para aldığı sorulan Derviş, herhangi bir para birimi belirtmeden, kendisine 2 bin ödeme sözü verildiğini, ancak bu ödemenin henüz yapılmadığını söylemişti.

İLGİLİ - Libya'da savaşan paralı asker: Bizi buraya Türkiye getirdi

Öyle anlaşılıyor ki, Suriye'den Libya'ya savaşmak için giden tek kişi İbrahim Muhammed Derviş değil. Bugün, eski Ülkü Ocakları yöneticisi Murat Polat'ın yanındaki 6 kişiyle birlikte Libya'da öldürüldüğü öğrenildi. 

İzmir Karşıyaka'da geçtiğimiz yıllarda Ülkü Ocakları yönetimi yapıp daha sonra Suriye'de savaşmaya giden Polat, Sultan Abdulhamidhan Tugayı gibi cihatçı örgütlerin yer aldığı ve Türkmen Dağı diye isim takılan Bucak tepesinde bulunmuştu. Nitekim Suriye Ordusu, bölgeyi Haziran 2016'da tamamen cihatçılardan temizlemişti.

Bu süreçten sonra nerede bulunduğu bilinmeyen Murat Polat'ın adı Libya'dan gelen ölüm haberiyle duyuldu. 

Murat Polat’ın General Halife Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu'nun roket saldırısı sonucu 6 Türkmen cihatçıyla birlikte öldüğü haberini MHP ve Ülkü Ocakları yönetiminden isimler de doğrularken birçok isimse paylaşımlarında "Polat'ın Libya'da öldüğü" bilgisini vermemeyi tercih etti.