Ercan Çankaya

Haseke Eski Eserler Dairesi Başkanı Halid Ahmo, silahlı bir grubun Haseke şehri civarında SDG milislerince kontrol edilen Tal Abu Bakr ve Rajman arkeolojik alanlarında gayri meşru kazılar yürüttüğünü söyledi.

Ahmo, SANA muhabirine yaptığı açıklamada, Haseke kenti yakınlarındaki Tel Abu Bakr ve Rajman arkeolojik alanlarında daha önce de yasadışı kazı ve hırsızlık vakaları görüldüğünü söyledi. Ahmo, silahlı bir grubun bölgede yine iki gündür kazılar yürüttüğünü belirtti.

Ahmo, SDG militanlarının ve diğer silahlı grupların ABD ve Türk Silahlı Kuvvetleri ve onların paralı askerlerince kontrol edilen sınır geçişleri yoluyla Suriye toprakları dışına sürekli olarak tarihi eser kaçırdıklarını ve yasadışı kazılar yaptıklarını duyurdu.

YASADIŞI KAZI YAPILAN HÖYÜKLER, ARKEOLOJİK ZENGİNLİĞİN YÜZDE 80'İNİ İÇERİYOR
Ayrıca TSK ve kontrolündeki cihatçı çetelerin işgal ettikleri Resüleyn kentindeki arkeolojik alanlarla ilgili endişelerini dile getirerek bölgedeki antik kalıntıların yaklaşık yüzde 80’ini içeren höyüklerdeki yasadışı kazılar ve tarihi eser hırsızlıklarını doğruladı.

ABD HELİKOPTERLERİ GÖZETİMİNDE YAPILIYOR
İki arkeolojik alanın yakınındaki El-Felah köyündeki yerel kaynaklar, bölge tamamen PYD militanlarınca kontrol edildiği için silahlı grubun kimseyi bölgeye yaklaştırmadan yasadışı kazı yaptığını doğruladı.

Yurttaşlar, bölgedeki yasadışı arkeolojik kazıların AKP helikopterleri gözetiminde yapıldığını da sözlerine ekledi.