Toplumsal Dış Haberler

Lübnan'da bir grup, 4 Ağustos'ta Beyrut Limanı'nda meydana gelen şiddetli patlamadan sorumlu tuttukları siyasi isimleri ve yetkilileri protesto ediyor. Şimdiye kadar dışişleri, ekonomi ve enerji olmak üzere üç bakanlık eylemciler tarafından basıldı. Ordu akşam saatlerinde Dışişleri Bakanlığı'nı göstericilerden geri aldı. Öte yandan meydanlardaki çatışmalar ise sürüyor.

Yolsuzluk iddialarından hareketle Ekonomi Bakanlığı'nı basan eylemcilerin buradaki belgeleri yok etmesi ise dikkat çekti. Bu olayı Al Mayadeen'de yorumlayan emekli bir albay "Siz eğer gerçekten sorumluları bulmak istiyorsanız Ekonomi Bakanlığı'ndaki belgeleri niye yakıyorsunuz? Saklanmak istenen nedir? Yolsuzluk yapanlarla ilişkinizi kesin" ifadelerini kullandı.


GÜNCELLEME (22:29)
Dışişleri Bakanlığı'nın ordunun müdahalesiyle boşaltılmasının ardından, diğer bakanlık ve kurumlardaki protestocular da çekilmeye başladı.

Ordu Beyrut sokaklarında etkisini artırmış durumda.

Öte yandan Lübnan televizyonları, Lübnan ordusuna ait hızlı müdahale grubunun Beyrut’taki protestocuların hücum ettiği Enerji Bakanlığı binasına ulaştığını bildirdi.


GÜNCELLEME (21:32)
Lübnan Ordusu, Dışişleri Bakanlığına girerek işgal eden emekli askerleri ve beraberindeki göstericileri binadan çıkardı. İşgal üç saat sürdü.


GÜNCELLEME (20:10)

Lübnan’da emekli askerlerin Dışişleri Bakanlığı'nı basması ve buraya 'devrim karargahı' demesiyle ilgili dikkat çekici bir yorum ise Al Mayadeen Televizyonu'ndan geldi. Al Mayadeen'e konuşan bir emekli albay "Devrim sloganıyla bakanlığı ele geçiren küçük grubu tanıyorum, patlamadan sorumlu olan ve yolsuzlukları yapanlarca yönlendiriliyorlar. Bu nasıl devrim?" diye tepki gösterdi.

Emekli albay, Ekonomi Bakanlığı'nı ele geçirince belgeleri yakanlara da çağrı yaptı ve şöyle dedi:

Siz eğer gerçekten sorumluları bulmak istiyorsanız Ekonomi Bakanlığındaki belgeleri niye yakıyorsunuz? Saklanmak istenen nedir? Yolsuzluk yapanlarla ilişkinizi kesin.

Kaynak: Hasan Sivri / Twitter


GÜNCELLEME (20:02)

İç Güvenlik Kuvvetleri sözcüsü, bugünkü protestolar sırasında bir polis memurunun öldüğünü söyledi.

Öte yandan Lübnan Başbakanı Hassan Diab, kabineye ilk toplantıda erken seçim önereceğini açıkladı. Diab "Siyasi gruplara ve taraflara uzlaşmaları için 2 ay mühlet veriyorum" ifadelerini kullandı.


GÜNCELLEME (19:43)

Ekonomi Bakanlığı'nı basan eylemciler, binadaki resmi belgeleri sokağa döktü ve imha etti.


GÜNCELLEME (19:30)

Dışişleri Bakanlığı'nın ardından Ekonomi ve Çevre bakanlıkları da eylemcilerin eline geçti. Beyrut'ta bazı binalarda yangın çıktığı belirtilirken güvenlik güçleri protestoculara karşı gerçek mermi kullanıldığını doğruladı.


GÜNCELLEME (19:10)

Lübnan Kızılhaç'ı Beyrut'taki gösterilerde şimdiye kadar yaralanan 28 kişinin hastanelere nakledildiğini ve 102 kişinin de olay yerinde tedavi edildiğini duyurdu.


Lübnan ordusundan emekli Tuğgeneral Ramah önderliğindeki bir grup protestocu Beyrut'un merkezinde Dışişleri Bakanlığı'na baskın düzenleyerek burayı "devrimin karargahı" ilan etti.

Emekli Tuğgeneral Sami Ramah, düzinelerce protestocunun binaya girmesinin ardından binanın merdivenlerinde bir açıklama okuyarak "Bu otorite istifa etmeli" dedi.

Yaklaşık 200 protestocudan bazıları binaya girdi ve Lübnan Cumhurbaşkanı'nın fotoğraflarını yaktı.

BAŞKENTTE EYLEM: HESAP GÜNÜ
Başkentin merkezindeki Şehitler Meydanı'nda bir araya gelen binlerce kişi uzun yıllardır yönetimi paylaşan siyasi gruplar, Cumhurbaşkanı Mişel Avn ve diğer yetkililer aleyhinde sloganlar attı.

"Hesap Günü" adıyla düzenlenen gösteride, "Beyrut Limanı'nda hayatını kaybedenler için intikam" ve "Yönetimin değişmesi için bu fırsatı kaçırmıyoruz" şeklinde slogan atan öfkeli bir grup, ekonomik kriz karşıtı gösteriler nedeniyle aylardır demir ve beton bariyerlerle kapatılan Meclis binasına ilerlemek istedi.

EYLEMDE DÖRT KİŞİ YARALANDI
Eylemciler, biber gazı kullanarak kendilerini engelleyen güvenlik güçlerine taşla karşılık verdi.

Lübnan Kızılhaçı, Meclis binası yakınlarında göstericiler ile güvenlik güçleri arasında yaşanan arbedede 4 kişinin yaralandığını ve hastanelere nakledildiğini açıkladı.

Ordudan protestoculara hitaben yapılan açıklamada, "Lübnan ordusu olarak Lübnanlıların acıları ile ülkenin içinden geçtiği zor durumu çok iyi anlıyoruz ancak her şeye rağmen eylemlerin barışçıllığını yitirmemesi gerekiyor" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada ayrıca, başkenti sarsan şiddetli patlamada ordunun da kayıplar verdiği hatırlatıldı.

PATLAMADA ÖLENLERİN SAYISI 158'E ÇIKTI
Beyrut Limanı'nda 4 Ağustos'ta patlayıcı maddelerin bulunduğu 12 numaralı depoda önce yangın çıkmış ardından tüm Beyrut'u sarsan çok güçlü patlama meydana gelmişti.

Lübnan Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, söz konusu patlamada hayatını kaybedenlerin sayısının 158'e yükseldiği, yaralı sayısının da 6 bini aştığı belirtildi.

Beyrut Valisi Mervan Abbud, Beyrut Limanı'nda meydana gelen patlamanın yol açtığı zararın 10 ila 15 milyar doları aşabileceğini belirtmişti.