Türkiye'nin Afganistan'ın başkenti Kabil'de Hamid Karzai Havalimanı'nın güvenliği üstlenecek olmasıyla ilgili bir analiz yayınlayan Bloomberg'de, 'Türkiye, başka kimsenin istemediği Afganistan görevine hazırlanıyor' başlıklı yazıda 20 yıllık savaşın ardından Afganistan'dan çekilmeye başlayan ABD'nin yerine 'Türkiye'nin liderliği almaya istekli olduğu' belirtildi.

Bunun 'Ankara için tehlikeli bir teklif olduğu' belirtilen yazıda ayrıca, "Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gözü olası ödüllerde. Başka hiç kimsenin istemediği bir işi üstlenmek, Washington ile yıllardır süren anlaşmazlıkların, özellikle de NATO'nun kendi güvenliğine tehdit olarak gördüğü bir Rus füze savunma sistemini satın almasıyla gerilmiş bağları onarmak için bir fırsat sağlayacaktır" ifadelerine yer verildi.

Taliban'ın bölgede artan eylemlerine de dikkat çekilen yazıda, ABD'nin vereceği 'hava desteğine ilişkin' ise çok az ayrıntının paylaşıldığına dikkat çekildi.

TÜRKİYE AVRUPA VE ABD'NİN GÖZÜNE GİRMEYİ UMUYOR
Stockholm Üniversitesi Türk Araştırmaları Enstitüsü'nden Profesör Jenny White, Türkiye'nin konumunu "Havaalanını korumak, çok fazla pes etmeden iyilik yapmanın bir yolu" ifadeleriyle değerlendirdi.

White, ayrıca "Türkiye, saldırgan politikaları nedeniyle her köşede dostlarını kaybetti. Finansal piyasalar için iyi bir görüntü vermesi gerekiyor. ABD ve Avrupa'nın gözüne girmeyi umuyor" dedi.

Ankara Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı stratejisti Nihat Ali Özcan da, Taliban ile Türkiye arasında bir anlaşma olmadığı sürece, 'devasa güvenlik riskleri nedeniyle' görevin imkansız olduğunu söyledi ve "Soru şu, Taliban'ın piste uzaktan havan mermisi veya roket atmasını kim önleyecek?" ifadelerini kullandı.

Taliban da Türkiye'nin bölgedeki askeri varlığını 'işgal' olarak nitelendireceklerini açıklamıştı.

ERDOĞAN İDDİALI BİR DIŞ POLİTİKAYA GİRİŞTİ
"Erdoğan yönetiminde Ankara, kendisini büyüyen bir Sünni Müslüman güç olarak damgalayarak ve bölgesel çatışmalara girerek iddialı bir dış politikaya girişti" ifadelerine yer verilen haberde ayrıca, Türkiye'nin koruyacağı havalimanının da 'bugüne kadar çok defa saldırıya uğradığı' hatırlatıldı.

Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi'nin ABD'nin geri çekilmesiyle ilgili olarak "Geri çekilme oldukça hızlı bir şekilde gerçekleşiyor, ancak barış süreci salyangoz hızında ilerliyor" sözlerine yer verilen analizde, "Kesin olan tek şey, Biden'ın askerleri savaşın 20'inci yıl dönümünden önce tamamen çekecek olması" ifadelerine yer verildi.

Öte yandan ABD Başkanı Joe Biden'ın da Cumhurbaşkanı Eşref Gani ve Afganistan Milli Uzlaşı Yüksek Konseyi Başkanı Abdullah Abdullah ile Washington'da bir araya gelmesi bekleniyor.

Habere göre ABD yetkilileri, 'Taliban'ın ABD çıkarlarını tehdit etmesi durumunda' ülkedeki operasyonlara hava desteği vereceğini de söyledi.