Türkiye'nin Libya iç savaşında Trablus merkezli İslamcı Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne yönelik askeri desteği Avrupa ve bölge ülkeleri arasında tartışılmaya devam ediyor.

Suudi Arabistan yönetimine yakınlığıyla bilinen Birleşik Arap Emirlikleri merkezli yayın kuruluşu Al Arabiya'da yayımlanan bir analizde, Türkiye'nin Libya'ya müdahalesi AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "askeri maceraperestliği" olarak nitelendirildi.

Analizde, "Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, içerideki desteğini korumak için halkın milliyetçi duyarlılığını cezbederek Türkiye'yi Libya'ya sürükledi" ifadelerine yer verildi.

Al Arabiya, "Erdoğan, Türkiye'nin savaş yorgunu Libya'ya asker ve insansız hava aracı göndermesini, Akdeniz'de deniz sınırı bulunan komşu bir ülkeye yardım etme olarak nitelendirdi. Libya ve Türkiye'nin kara sınırı bulunmuyor" yorumunda bulundu.

Analizde, Lehigh Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Profesörü Henri Barkey'nin "Erdoğan'ın Libya'da müdahalesinin altında yatan niyet, iyi komşuluk değil, Ankara'nın bölgedeki etkisini genişletme arzusu" görüşüne yer verildi.

'KAMUOYU DESTEĞİ TERSE DÖNEBİLİR'
Al Arabiya'nın makalesinde "NATO'da analistlik yapan Umberto Profazio'ya göre Libya'da çatışmalar arttıkça Türkiye daha da müdahil olursa kamuoyu desteği Erdoğan'a karşı dönebilir. Profazio, 'Türkiye kamuoyu, yurtdışına yapılan meşru askeri harekatlarla Erdoğan'ın askeri maceracılığını kesin bir şekilde ayırt edebiliyor' dedi" ifadeleri yer aldı.

"Türkiye, Ulusal Mutabakat Hükümeti'ni ilk olarak Suriye'den Libya'ya paralı asker göndererek ve eğitim ile operasyonel destek için kısıtlı sayıda askeri danışmanı sahaya sürerek destekledi" denen makalede "Profazio, Libya'da daha doğrudan bir müdahaleyle 'Ankara'nın hayati çıkarlarının bulunmadığı uzak bir tiyatro sahnesinde' Türkiye askerlerinin öldürülmesi riskinin kamuoyunun hazmetmesi için daha zor olacağı yorumunda bulundu" görüşü dile getirildi.