Ercan Çankaya

Suudi Arabistan merkezli yayın yapan haber sitesi Arab News; İsrail ve Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de deniz sınırları ve münhasır ekonomik bölgeler konusunda gizli görüşmelere başladığı iddiasında bulundu.

Geçen Kasım ayında, Türkiye’yle Trablus’taki BM tarafından tanınan Libya hükümeti arasında bir anlaşma yapılmış; Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti, yapılan anlaşmayla Türkiye’nin kendi karasularında doğalgaz araması yapabileceği gerekçesiyle büyük tepki göstermişti.

İsrail, bu anlaşmayı uluslararası hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle kınamış; fakat bunun ötesinde bir yaptırımda bulunmamıştı.

İSRAİL VE GÜNEY KIBRIS İLİŞKİLERİ BOZULABİLİR
İsrail’le Türkiye arasında bir anlaşma, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin deniz sınırlarını ve münhasır ekonomik bölgelerini etkileyebilir ve özellikle petrol ve doğalgaz başlıklarında İsrail’le Kıbrıs arasında anlaşmazlık doğurabilir.

İsrail’in Türkiye’yle böyle bir anlaşma imzalaması halinde iki ülke daha önce bu konuda imzaladıkları anlaşmaları feshetmek durumunda kalacak.

İSRAİL TOPLU AÇIKLAMAYA İMZA KOYMAMIŞTI
Kıbrıs, Mısır, Fransa, Yunanistan ve BAE; geçtiğimiz hafta Türkiye’nin Kıbrıs sularında doğalgaz arama konusundaki “yasadışı ve yayılmacı” faaliyetlerini kınamıştı.

Ancak İsrail, bu toplu açıklamaya imza koymadığı gibi İsrail Dış İşleri Bakanı “Türkiye’yle diplomatik ilişkileri devam ettirmekten onur duydukları” açıklamasını yapmıştı.