Yandaş medya, bir haftadan beri RAND CORPOROTİON’unun raporunu gündemden düşürmüyor.

RAND CORPORASYON nedir?

Bir Amerikan NGOSTK’dır. Tinktank denilen düşünce kuruluşlarından biridir. ABD’nin İç Güvenlik Bakanlığı, Pentagon, Amerikan Ordusu ve Hava Kuvvetleri tarafından finanse edilen düşünce ve strateji derneğidir.

21 Ocak 2020 tarihinde bir rapor yayınladı. “Türkiye’nin Milliyetçi Eğilimi: ABD-Türkiye Stratejik İlişkileri ve ABD Ordusu” adlı 276 sayfalık raporun bir cümlesi; anketlere yansıyan oy düşüşü yaşamakta ola AKP için yeni bir can simidi olmuş görünüyor. “Dış güçler” ve “mağduriyet” paranoyası yaygınlaştırılarak taban konsolide ediliyor.

“Orta kademe subaylar rahatsız; yeni bir darbe girişimi bile olabilir” cümlesini kaleme dolayan yandaş basın; “Avrasyacılar darbe yapacak” paranoyası işliyor.

Ekonomik dar boğaz içinde mutfaktaki yangınları söndüremeyen, işsizler ordusunu büyüten iktidar; özellikle öngörüsüzlük ve İhvan aşkıyla girdiği Suriye’de açmazlar yaşıyor. Deprem, piste saplanan uçak, FETÖ’nün siyasi ayağı vb uğursuzluklar ardından Suriye’den gelen şehitler; AKP’nin yönetmekte acze düştüğünü gösterdi. Gündemi değiştirmek, halkı yapay konularla oyalamak ihtiyacında iken; “İş Bankası” ve “darbe” konularına birer aspirin gibi yarar sağladı.

Cumhurbaşkanı, AKP Genel Başkanı olarak AKP Grubu’nda esti gürledi. Siyasi muhataplarına ağzına geleni savurdu durdu. Bunca celallenmek, aşırı bir iç darlığın göstergesi olarak değerlendirildi.

Rapor, tam da böyle bir aşamada, bir can simidi oldu.

******************

Güney Amerika’dan Afrika’ya, Asya’ya kadar birçok darbenin teorisyeni olan RAND CORPORASYON, 15 Temmuz öncesi herhangi bir rapor yayınlamamıştı. Ama 15 Temmuz’dan heme sonra RAND üyelerinden Alireza Nader; “Erdoğan ve Humeyni’nin Ortak Noktaları” başlıklı bir makale yayımlama gereksinimi duydu! Buna karşın F. Stephan Larrabee de hiçbir zaman FETÖ tehlikesinden söz etmedi.

21 Ocak tarihlı rapor, durduk yerde hazırlanmış olamazdı.

S400, PYD, KUDÜS’ün başkentliği gibi nedenlerle ABD-AKP ilişkilerinin gerildiği bir dönemde İdlib’de sıkışan partili Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye’de şahinleşerek Putin’den koptu. Bu da Amerika’nın çok işine yaradı. Nitekim PYD’yi kendi “kara gücü” olarak ilan Amerika’nın Suriye’deki sorumlusu Ankara’ya gelerek; “5 şehidimiz oldu, acımız büyüktür” dedi.

“Kara gücü” yanında vekalet savaşı yapacak yeni bir güce mi ihtiyaç duyulmuştu?

Raporun Amerika’nın istihbari, askeri ve siyasi stratejistlerin üyesi olduğu bir düşünce kuruluşu tarafından hazırlanmış olması; içeriğine bakılmadan bile önemini ortaya koyuyor.

“NGO Kandırmacası ve AKP Demokrasisi” adlı eserimizde RAND ve benzerli tinktankları, liste halinde sıralayarak incelemiştik.

Kim mi bu raporu yazan üyeler?

. Stephan J. Falangan: RAND’ın kıdemli üyesidir. Askeri strateji uzmanıdır. Ulusal Güvenlik Konseyi (NSC) ,’nin çeşitli görevlerini ifa etti. Dışişleri Bakanlığı istihbaratı, Senato İstihbarat Komisyonu, Dış İlişkiler Konseyi üyeliklerinde bulundu. İran, Rusya ve Türkiye ile ilgili çeşitli raporlar hazırlamıştır.

. F. Stephan Larrabee: RAND’ın Avrupa Güvenliği Başkanı. Doğu Avrupa ve Sovyet ilişkilerini değerlendirme görevlisi olan ABD Ulusal Güvenlik Konseyinin üyesi. Türkiye ile ilgili çeşitli raporlar düzenlemiştir. “Türkiye’de Siyasal İslam’ın Yükselişi” adlı raporu en önemlisidir.

. Anika Binnendijk: Savunma Bakan Yardımcılığı yapmış, Rusya-Avrasya uzmanıdır. Carnegie Uluslararası İlişkiler Etik Konsey Mütevelli üyesidir.

Shira Efron: İsrail’deki “Kapsayıcı Güvenlik Enstitüsü” politik direktörlüğü yaptı. RAND’ın İsrail ve Ortadoğu özel danışmanıdır.

. James Hoobler: İran merkezli Ortadoğu uzmanı. ABD-Türkiye ilişkileri konusunda çeşitli makaleler yazdı.

. Magdelena Kirch: Dışilişkiler Konseyi üyesi ve uluslararası güvenlik uzmanıdır. Irak-Türkiye üzerinde terör araştırması yaptı. Türkiye, Ürdün ve İsrail’i içeren “Ortadoğu ve Mağrip’te Çatışmalar” raporu yazdı.

. Jeffrey Martini: Arap dünyası ve Müslüman Kardeşler konusunda uzman.

. Katheraina Costello: Terör ve medya uzmanı.

. Peter A. Wilson: RAND’ın kıdemli savunma uzmanı.

. Alireza Nader: İran hakkında rapor yazan uzman.

Ayrıca; birçok ABD gazetelerinin, özellikle Colin P. Clarke’ın Erdoğan, Türkiye ve Suriye ile ilgili yazdığı haberlerin kaynağı olan Amerika’ya gidip dönmemiş olan ”polis müdürü” Ahmet S. Yayla’yı da bu isimlere eklemek gerekir!

******************

Derin ABD’nin CİA güdümlüsü “Tingtang’ları-düşünce kuruluşları;” birer NGO-STK olarak bilinmektedir.

Dün Kominizm, bugün terör gerekçeleriyle Ortadoğu’dan el çekmeyen ABD; birçok Ortadoğulu ve Asyalı ajan kullanmıştır. Finanse ettiği birçok terör örgütü lideri gibi, kullandığı ajanlardan en bilinenlerden biri; Özbek Ruzi Nasar idi. Bunun kızı olan Sylvia (Zülfiye( Nasar da halen aynı yapı içinde aktiftir. RAND üyesi ve Nobel ödüllü matematikçi John Forbes Nash Jr’iın yaşamını anlatan “Akıl Oyunları” kitabının (film yapıldı) yazarıdır.

J. F. Nash JR’ın kuramı; “kişinin başarısı diğerlerin tercihine bağlıdır” stratejisidir. Soğuk Savaş döneminde ABD’nin stratejisi olarak uygulanmıştır.

Bayan Nasar’ın “akıl oyunu” ile Türkiye ve Ortadoğu’nun ilişkisi olabilir mi? 22.02.2020