Toplumsal Haber Merkezi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın "milli çıkarları korumak için" gerçek verileri gizlediklerini itiraf etmesine rağmen, halen gerçek veriler açıklanmıyor. Bakanlık tarafından açıklanan günlük koronavirüs tablosundaki rakamları ise tek başına İstanbul ya da Ankara karşılıyor. Ancak uzmanlar, sağlık meslek örgütleri ve siyasetçiler ısrarla verilerin doğru bir şekilde açıklanması gerektiğini savunuyor. Bu ısrar, bir tür muhalefet ediş mi yoksa salgını durdurmanın olmazsa olmaz kuralı mı?

28 sağlık meslek örgütü, işte bu sonuyu yanıtladı. Ortak bir açıklama yayınlayan 28 kurum "COVID-19 PCR testi pozitif saptanan tüm vakaların açıklanması neden gereklidir?" başlığıyla bunun salgının yayılımını durdurmak için neden önemli olduğunu maddeler halinde açıkladı.

"Çevremizde her gün kaç kişi hastalığı bulaştırabilir bilinmelidir" diyen sağlık meslek örgütleri, paylaşılan resmi rakamlara göre bile hızla büyüdüğü görülen, yüksek bulaşıcılığı ile toplumda hızla yayılan, ölümlerin giderek artığı tüm toplumu ilgilendiren böylesi bir salgında yurttaşların DOĞRU BİLGİ EDİNME HAKKI olduğunu bir kez daha vurguladı.

Yapılan açıklamanın tamamı şöyle:

COVID-19 pandemisinin nasıl yayıldığına, pandeminin ne gibi bir etkiye sahip olduğuna, pandemiye karşı nasıl ilerleme kaydedebileceğimize ve alınan önlemlerin başarılı olup olmadığına dair güvenilir, küresel ve açık veri gerekir. Günlük COVID-19 PCR testi pozitif saptanan tüm vakaların açıklanması gereklidir çünkü:

  1. Pozitif çıkan kişiler belirti göstermese de hastalığı bulaştırdığı için bu sayının bilinmesi önemlidir. Çevremizde her gün kaç kişi hastalığı bulaştırabilir bilinmelidir.
  2. Pozitif vaka sayılarının açıklanması Dünya Sağlık Örgütü’nün talebi ve standartlarıına uyum açısından önemlidir.
  3. Dünyada tüm ülkeler günlük pozitif sayılarını açıklamakta ve herkesçe takip edilebilmektedir.
  4. Pozitif vaka sayılarını açıklamak, günlük virüs saptanan kişi sayısı uluslararası standardına uyumun gereğidir.
  5. Uluslararası camiada ülkemizde pandeminin iyi yönetildiği algısı oluşturması açısından yararlıdır.
  6. Salgının gidişatını (artış/ azalış eğilimi) görmek için salgın eğrileri günlük pozitif vaka sayılarına göre çizilmektedir.
  7. Ülkemizde pandeminin kontrolü için uzmanların illere göre alınan önlemlerin etkililiğini görebilmesini sağlar.
  8. Uzun süren ve zahmetli olan PCR testini uygulayan laboratuvar çalışanları ve evlere giderek numuneler alan ekipler başta olmak üzere sağlık sektöründe çalışan tüm emekçilerin, yaptıklarının salgını kontrol altına almada işe yaradığını görüp motivasyonlarının yükseltilmesini sağlar.
  9. Pandeminin ilk 4,5 ayındaki uygulamaya uyum açısından pozitif vaka sayıları açıklanmalıdır.
  10. Halkımızın tehlikenin boyutlarını görebilmesini ve riski doğru algılayabilmesini sağlar.
  11. Toplumun alınan tedbirlere daha iyi uyabilmesi için gereklidir.
  12. Halkımızın pandeminin iyi yönetildiğine dair güven duymasını sağlar.

Paylaşılan resmi rakamlara göre bile hızla büyüdüğü görülen, yüksek bulaşıcılığı ile toplumda hızla yayılan, ölümlerin giderek artığı tüm toplumu ilgilendiren böylesi bir salgında vatandaşların DOĞRU BİLGİ EDİNME HAKKI olduğunu bir kez daha vurguluyoruz.

Saygılarımızla.

  1. Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu
  2. Halk Sağlığı Uzmanları Derneği
  3. Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği
  4. Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği
  5. Türkiye Biyoetik Derneği
  6. Türkiye Çocuk Cerrahisi Derneği
  7. Patoloji Dernekleri Federasyonu
  8. Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği
  9. Türk Gastroenteroloji Derneği
  10. Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği
  11. Sualtı ve Hiperbarik Tıp Derneği
  12. Türk Göğüs Cerrahisi Derneği
  13. Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti
  14. Türk Radyoloji Derneği
  15. Türk Nöroşirürji Derneği
  16. Türk Toraks Derneği
  17. Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği
  18. Türk Oftalmoloji Derneği
  19. Türkiye Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Derneği
  20. Türk Tıbbi Onkoloji Derneği
  21. Türkiye Milli Pediatri Derneği
  22. Acil El Cerrahisi ve Mikrocerrahi Derneği
  23. Türk Dermatoloji Derneği
  24. Türk Klinik Biyokimya Derneği
  25. Türkiye Romatoloji Derneği
  26. Türkiye Psikiyatri Derneği
  27. Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği
  28. Türkiye Acil Tıp Derneği