AKP’nin seçim vaadi olarak ortaya çıkan millet bahçeleri, Beyoğlu’nda bulunan ve üzerinde mevcut planlara göre cami, sağlık ve yeraltı katlı otopark alanı bulunan 11 dönümlük vakıf arazisini de yok edecek...

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın üç yıl önce bir seçim vaadi olarak ortaya atıp ‘kek yersiniz’ diye tanıtımını yaptığı millet bahçeleri, kentlerdeki sosyal, kültürel, ekonomik, tarihi ve tarımsal alanları yutmaya devam ediyor. Bugüne kadar 40 milyar lirayı aşan proje heyulası, bu kez de İstanbul’un Beyoğlu ilçesine dadandı. Küçük Piyale Mahallesi 1169 ada, 1 Parsel üzerinde bulunan ve mevcut planlara göre üzerinde cami, sağlık alanı ile yeraltı otoparkı bulunan 11 dönümlük vakıf arazisi için, Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü internet sitesinde “Bakanlığımızın 14. 03.2022 tarihli ve 3142503 sayılı yazısı ile: İstanbul ili Beyoğlu İlçesi, Küçük Piyale Mahallesi 1169 ada. 1 Parsel ilişkin NİP – 34582015 numaralı 1/5000 Nazım İmar Planı Değişikliği ve UP- 34778721 numaralı uygulama İmar değişikliği Cumhurbaşkanlığı 1 numaralı kararnamesi ve 3194 sayılı İmar kanunun 9 maddesi uyarınca Bakanlığımızın 14. 03. 2022 tarihinde onaylanmıştır. Söz konusu planlar 3194 sayılı imar kanunun 8/b maddesi gereğince 25. 03. 2022 tarihinden itibaren 30 gün süreyle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İstanbul il müdürlüğü panosu internet sitesinde askıya çıkarılmıştır” deniliyor.

Yeni plan düzenlemesiyle bu alanı Millet bahçesi olarak planını değiştirdi. Yapılan plan düzenlemesiyle iki katlı yapıların yapılmasında izin verilecek. Esas itibariyle bu plan tadilatının plan bütünlüğüne ve şehircilik ilkelerine aykırı olduğunu ileri süren İnşaat Mühendisi İbrahim Doğan “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan bu plan tadilatları kentin doğal ve tarihi dokusuna zarar vermektedir. Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı İstanbul’un planlarından elini çekmelidir” diyerek tepkisini dile getirdi.

MİLLET BAHÇELERİNİN TOPLAM MALİYETİ
2021 yılı Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı bütçe görüşmelerinde, Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanı Murat Kurum, millet bahçelerinin sayısının 2021 sonu itibarıyla 278 olacağını ve yatırım değerinin de 16 milyar lirayı bulacağını açıklamıştı. Dolayısıyla Bütçesi 3,3 milyar lira olan Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı bütçesinin yaklaşık üç katı olan millet bahçeleri bütçesi yedi bakanlığın bütçesini aşmış durumda. Bir seçim vaadi olarak ortaya çıkan ve sayısı her geçen gün artan Millet Bahçesi projeleri, kent ve çevre politikaları bakımından önemli soru işaretleri barındırıyor.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın millet bahçelerini ‘Kek yersiniz’ diye tanıtmasının üzerinden yaklaşık 3 yıl geçti. Bu 3 yılda, millet bahçelerine son 40 milyar lira harcandı. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 2020 yılı Aralık ayında 2021 bütçesini açıklarken Millet Bahçeleri için harcanan toplam rakamın 16 milyar lira olduğunu belirtmişti. 2021 yılında Millet Bahçeleri için harcanan 24 milyar lirayı buldu. Millet bahçelerinin devlet bütçesi ve halka toplam maliyeti 40 milyar liraya ulaştı.


* Toplumsal'ın 3 Nisan tarihli 30'uncu sayısında yayınlanmıştır.