Çoğunluğa şimdilik bir oyun gibi geliyor ama, Metaverse tarihin en büyük göçünü kucaklayacak.

Asırlarca süren Kavimler Göçünde yer değiştirenlerden daha fazla bir kitleyi kitleyecek. Sadece bizde değil, dünyanın hemen bütün ülkelerinde cep telefonuna sığınan üretmeyenlerin sayısı her geçen gün kabarıyor. Hoş, çalışanın üretenin elinden de cep telefonu düşmüyor. Telefonlar insanların buluşma noktası oluyor. Çocuklar gençler bir zamanlar internet cafelerden çıkmıyorlardı. Şimdi buluşma ve oyun noktaları telefonlara taşındı. Girişte dedik ya; insanlar sürekli yer değiştiriyor. Orta Asya’nın derinliklerinden çıkıp Batı Roma İmparatorluğunu devirecek bir dalga oluşturan kavimler göçünden başla, aralardakini atla gel Suriye’den Ukrayna’dan yayılan göçe; siyasi-ekonomik ya da coğrafi nedenlerle milyonların yer değiştirdiğini görüyorsun zaten. Ve yine dedik ya; insanlık tarihinin en büyük göçü Metaverse’de toplanacak. Çünkü buluşma noktaları telefonlardan çıkıp Metaverse’e taşınacak.

Metaverse’de istediğin yerde gezineceksin. Sadece New York’un dijital Central Park ortamında değil, istersen Satürn’ün halkalarını oluşturan gaz kütleleri arasında da dolaşacaksın. Ne o öyle özel uçağı olan kahvaltıyı Londra’da yapıyormuş, öğle yemeğini Paris’te akşam yemeğini de Berlin’de yiyormuş. Yakında kimse bunları konuşmayacak bile. Anan yanından ayrılıp inekleri sağmaya giderken sen Champs-Elysees’de kafe konyak yudumlayacaksın hem de köyden kimseye yakalanmadan. Düşünsene, Çorum Mecitözü’ne bağlı bi köyde dürüm yerken kafe konyağı Paris’in göbeğinde yudumluyorsun. İstediğin arkadaşınla Üsküdar’da yan yana geliyor, İstiklal Caddesini adımlıyorsun. İnstagram’da Barcelona’dan paylaşılan fotoğrafları artık kıskanmıyorsun çünkü Metaverse gibi aş dünyayı, evreni kapsayan bir buluşma noktan olacak. Bu konuda insanların bugün için olmazsa olmazı cep telefonları biraz ‘ilkel’ kalacak. Çünkü insanlar Metaverse’e taşınacak. Öyle 5 milyon 100 milyon değil; 10-15 yıla kalmaz, milyarlar Metaverse’e girecek. Anlayacağın insanlık Metaverse’e taşınacak. Yani, tarihin en büyük göçü yaşanacak.

Metaverse Mark Zuckerberg tarafından yapıldı mı ona yaptırıldı mı şimdilik bilinmez ancak, dünya sorunsuz toplum isteyen yönetme meraklılarının arayıp da bulamayacakları bir ortam olacak. Yani insanlar Metaverse’de yaşadıkları sürece bilim kurgu filmlerinin yönetici karakterlerini gerçekten insanlığın başına bela edecekler. Ayak altında dolaşan kalmayacak. Metaverse’de hayallerini gerçekten yaşıyormuş hissine kapılacak olanların ne işi olur üryan dolandığı dünyada… Bu çok önemsediğim ayrı ve ciddi bir konu; bi ara değinirim. Ama bugün için çok ama çok cazip görünen Metaverse o bilinçle yapılmamış olsa da insanlığın köleleşme göçüne hazırlanan bir ortam gibi görünüyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Forum Metaverse toplantısına katılmış. Metaverse üzerine konuşup tartışma ayarlamayı Bilgi ve Teknoloji Başkanlığının başarı olarak göstermiş. Komik tabi. Sanki Metaverse aleminin duvarına bi tuğla koymuşlar gibi konuşmuş. Kim Metaverse hakkında ne bilgi verdiyse artık, iyi ki ‘Oylarınızı Metaverse’de AKP’ye verin’ demedi. Sosyal medyanın gençlik başta olmak üzere halkı esir ettiğinden ve yanlışlara sürüklediğinden sıkça yakınan Erdoğan’ın Metaverse’ü baş tacı etmesi pek birbiriyle örtüşmedi. “Metaverse ve benzeri mecralar belki torunlarımızı da aşıp, onların çocuklarının hayat biçimlerinin ayrılmaz birer parçası olacak.” Sadece bu söylediklerine katılıyorum ama yine muhalefet şerhi koyarak. Bu yazıyı daha önce yazsaydım ve o da okusaydı, gelecek kuşakların hayat biçimine yön verecek dediği Metaverse’e daha değişik açıdan yaklaşırdı. Neyse uzatmayalım, Metaverse ben de dahil hepimizi bir mıknatıs gibi çekecek ve burgacında boğacak…

He…

Şimdi, yani Metaverse’de isteyen dünyanın istediği dijital görüntüsünde dolaşabilecek ya…

Diyelim evde canı sıkılan genç bir kızımız dijital görüntüsünü Belgrad ormanlarına attı… Özgürlüğün tadına vararak keyifle dolaşmaya başladı. Metaverse herkese açık sanal bir alem ya; kimseye giriş yasağı koyamazsın. Ağaçların arkasında sotada yatan üç de maganda çıktı, kıza tecavüz etti… Hemen evden çıkıp polise gider mi… Savcı iddianame hazırlar mı; gerçek hayattan söz ediyorum. Hakim buna ne der ya da bunların hepsi ne demez…

Soru; Metaverse’ün böyle bir tecavüz olayına karşı özel güvenlik birimleri var mı ya da cezasız mı kalır;

Metaverse’de tecavüz!..