En zengin listesi, listenin günde kaç kez değiştiği, Elon Musk’ın kaçıncı olduğu, birinciliği Jeff Bezos’a kaptırıp kaptırmadığı, Tesla’nın Bitcoin üzerindeki etkisi ya da Bitcoin’in Tesla üzerindeki etkisi falan; ilgi alanım değil.

Dünyada sayıları giderek artan Mefisto / Şeytan olup Faust /İnsan geçinenlerle ilgileniyorum.

16. Yüzyılda başlayan ve Birinci Dünya Savaşına kadar sürdü denen kolonileştirme siyaseti devam ediyor. Üstelik şimdi dünya dışı söz konusu. Uzayın kimseye ait olmadığı, herkese, insanlığa ait uluslararası ortak alan olduğu bilinse de farklı vizyonlar çıkmış.

Uzay kime ait sorusu dile getirilmemiş ama Covid 19 salgını Nisan 2020’de tırmanırken Donald Trump bir kararname yayınlamış. İnsanlar can derdindeyken içeriğin ayırdına varılmamış. Kararname - at binenin kılıç kuşananın - der gibi "Amerikalılar uzayın ticari keşfini yapma, kaynaklarını toplama ve kullanma hakkına sahip olmalıdır"[1]diyor.

TRUMP'IN UZAY VİZYONU
Öyle anlaşılıyor ki uzay güçleri ülkelerin (ABD, Rusya, Çin, Japonya ve Hindistan) bugüne dek görüştükleri tüm uluslararası antlaşma metinlerine mesela Ay ve Ay’ın doğal kaynaklarının insanlığın ortak mirası olduğunu söyleyen 1979 tarihli "Ay ve Diğer Gökcisimlerinde Devletlerin Faaliyetlerini Düzenleyici Anlaşma" metnine aykırı bu vizyon. Kararnamenin bir dayatması da NASA’nın uzayda kuracağı istasyonun çevresinde "güvenlik şeridi" denen alanın oluşturulması zorunluluğu.

Trump için uzayın anlamı eşittir saldırı artı savunma olsa gerek. Rusya Uzay Ajansı’nın patronu Amerika’nın vizyonunu Afganistan ve Irak girişimlerine benzeterek "uzayın özelleştirilmesine asla razı olmayacağız" demiş.

Uzay, Mars, Ay Trump! derken Elon Musk diyeceğim çünkü bağlantılar aynı çıkmaza sürüklüyor: Musk Faust mu yoksa Mefisto mu?

Fransız Ulusal Uzay Araştırmaları Merkezi’nde görevli Toulouse Üniversitesi Astrofizik profesörü Sylvestre Maurice, Musk’ta önce Faust’u insanlığı öne koyan, insan türünü korumak isteyen girişimciyi görmüş. Ne demiş Musk?.. Diyelim ki Dünya’ya birdenbire bir meteor, göktaşı veya asteroid çarptı ve Dünya patladı. İnsan türünün yok olmasına göz yumulamaz. Çünkü insanoğlu çoklu gezegende yaşayabilecek türde bir varlık. Ona Mars’ta hayatı hazır etmek, türü korumak gerekir demiş.

ARTE kanalında 28 Dakika programını[2] izlerken öğrendim bunları. Çevrecilerin, Yeşillerin siyasette iyiden iyiye güçlendikleri kesin. Bu bağlamda felsefecilerle siyasetçilerin dünyanın sonu geldi, yapılacak bir şey kalmadı ya da o gün henüz gelmedi, yer küreyi iyileştirmeye zamanımız var diyerek tartıştıkları biliniyor.

Herkes sözde Dünya’nın sağlığından yana.

MUSK'IN UZAY VİZYONU
Dünya ile Mars arasında 55 milyon kilometre var. 6 - 7 ay sürecek roket yolculuğu için megaloman Eleon Musk aday arıyor. Hırslarla yanıp tutuşan bu dahi Airbus üretiminin bir alt tedarikçisi. Projelerinden biri insan taşıyacak uzay gemileri üretmek. İnsanlığın beynini robotlarda tüketip kapasitelerini olabilecek en yüksek düzeye çıkarmak. Türümüzü korumak, yaşatmak istemiyor muydu peki?.. Ses hızını aşan hızlı trenler üretmek, Dünya’nın yörüngesine 42 bin uydu yerleştirerek tüm gezegene yüksek hızda internet sağlamak, Tom Cruise’la uzayda ilk aksiyon filmini çekmek isteyen Elon Musk " utanmadan, gezegenin büyük savunucusu olduğunu iddia ediyor "[3].

Profesör Sylvestre Maurice, Musk’ta Mefisto’yu da görmüş olacak ki insan türünü uyarmakta. İnsanlık için geleceğin tek yeri hayatın olduğu Dünya’dır. Bir B planı, B gezegeni yoktur. Bunu herkes bilsin. Dünya’ya iyi bakmalıyız! diyor.

Profesör Maurice için Mars’a gidişin tek anlamı bir gezegende hayatın nasıl doğmuş olduğunu çözmek. 2031’de oradan gelecek 1kg ağırlığındaki eşantiyonun uzayda kurulacak Uluslararası Bilimsel Araştırma İstasyonu’nun geleceği açısından önem taşıyacağını belirtiyor. 2117 yılından söz ediyor.

Yapılan bir karşılaştırmaya göre Steve Jobs zihinsel, etik mükemmeliyetçilik izlerken Musk ateşli doğaya sahipmiş. Öyle ki bir saat içinde attığı tweet’ler sayı ve tür olarak Trump’ınkilerle yarışıyormuş. Taşınabilir varlıklarını satacağını açıklamış, Tesla aksiyonlarının çok yüksek olduğunu haykırarak bir anda şirketinin dengesini bozmuş, bilinçleri aydınlatan ışığın sönmesine karşı esrarengiz bir öfke kusmuş, halka özgürlüğünün verilmesini haykırmış.

TRUMP'IN HIRSLARI YETMEDİ, ŞİMDİ MUSK'IN FANTEZİLERİ
İyi de Türkiye dahil neden dünya Trump’ın hırsları yetmemiş gibi bu konuda bugünkü rakibi Musk’ın fantezilerini yaşamaya zorlansın?..

Görünen o ki, Musk’ın körüklediği uzaya insan çıkarma vizyonuna "Türkiye kapitalizmi Aselsan gibi kamu kuruluşlarının birikimini yanlış kullanmayı tercih"[4] ederek katılıyor. Ülkemiz "ihtiyaçlarını karşılamak ve teknolojik yetkinliğini artırmak yerine uluslararası bağımlılığı artırmak ve yerli patronlara alan açmak yoluna" girmiş.

Oysa hedefimiz "uçak kuyruğu, kabin içi sistemler, elektrik sistem modifikasyonları gibi el ve akıl oyalayan parçalarda uzmanlaşmak" olmamalıydı.

Hedefimiz ülkenin başarılı öğrencilerine travmalar yaşatmak, şarkı söyleyen, dans eden gençlerin tartaklayıp tutuklamak, çıplak sorgulamak olmamalıydı.

Gençlerin hayal kurmalarına engel olmamalıydık.

Onlar üniversitelerimizde mühendislik, astrofizik okumayı, teknolojik bilgi birikimi gerektiren sektörlerde yer almayı, uzmanlaşmış ünlenmiş hocalar bulmayı ve hiç olmazsa Birleşik Arap Emirliklerindeki gençler gibi hayal kurmayı başarmalıydı.

BAE, mühendislik işleriyle ilgilenen gençlerin ABD’ye veya Avrupa'ya göç etmek yerine, kendi ülkelerinden Mars'a gitmeyi hayal etmelerini sağlamak için çalışıyor. Uzay sektörüne giren ilk Arap ülkesi olarak 2014 yılında Ulusal Uzay Ajansını oluşturmakla başlamış. Programın doruk noktası Mars Hope da Arap dünyasında bir ilk. Ayrıca başında bir kadın bakanın yer aldığı İleri Bilimler Bakanlığı kurmuş.

Sanırım Batı, Doğu diye bir şey kalmadı artık. İnsanlığı bölen etken dindi şimdi birleştiren akıl ve bilim.

Benim hayalim de şöyle: Bilimi, yüksek teknolojiyi üreten, bunu Dünya’yı ve insanlığı iyileştirmeye, korumaya harcayan beyinlerin gücün sahibi olduğunu görebilmek.


[1] https://www.youtube.com/watch?v=x-60PcqdpZE; Conquête de Mars : nouvelle frontière ou rêve impossible ? - 28 minutes - ARTE

[2] 2.dipnotla aynı adres

[3] https://www.elle.fr/Societe/News/Elon-Musk-itineraire-d-un-milliardaire-qui-ne-veut-plus-rien-posseder-3865362 ; Elon Musk : Bir Milyarderin Rotası

[4] https://www.youtube.com/watch?v=yGAjFSN-4I8; ELON MUSK TÜRKİYE'Yİ UZAYA ÇIKARABİLİR Mİ?